Pieczone jabłka z niespodzianką
Składniki
- 5 dużych jabłek grójeckich najlepiej czerwonych ale mogą być zielone.
- 5 łyżki cukru cynamonowego
- 1/2 szkl skondensowanego mleka
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki margaryny
- laski cynamonu Kamis
- skórka z cytryny
- żurawina
- orzechy włoskie siekane
- likier limoncello
- cukier puder
Wykonanie
Jabłka wybieramy w miarę jednakowej wielkości,które dokładnie myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie wydrążamy gniazda nasienne specjalnym urządzeniem lub nożem.Do miseczki wlewamy mleko mieszamy ze skórką cytryną, cukrem cynamonowym i cynamonem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem układamy w nich jabłka. Do środka jabłek wkładamy zurawinę, posiekane orzechy włoskie, następnie wlewamy mleko z przyprawami .Jabłka skrapiamy likierem, Na wierzch kładziemy trochę masła. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni i wkładamy nasze jabłka przykryte folią aluminiową. Pieczemy około 25 minut zdejmujemy folię pieczemy jeszcze 5-10 minut. Sos który powstał po pieczeniu jabłka jest rewelacyjny. Jabłka podajemy sosem który powstał przy pieczeniu jabłek, posypujemy cukrem pudrem
4 komentarze:
Proste, szybkie i bardzo smaczne :) Na pewno spróbuję!
kusisz :) Chyba sobie zrobię jakieś pieczone jabłuszka na dniach :D
Zjadłabym sobie takie jabłuszko... :)
Bardzo lubię pieczone jabłka.Kiedyś w młodych latach,kiedy mieszkałem jeszcze w wielkim mieście,w kamienicy z dobrej cegły,miałem piec z duchówką i często piekłem jabłka.Trzeba przywołać te dawne wspomnienia.Pieczone jabłka na gorąco są pyszne.Pozdrawiam Christopher
Prześlij komentarz