Szynkowar szynka z drobiu.
Z pomocą przyszła firma,
Tradismakklik która zajmuje się sprzedażą sprzętu do wyrobów domowych i
produkcją przypraw. moim marzeniem był szynkowar prostokątny które spełniła
firma Tradismak, dziękuję bardzo.
Szynkowar/praska jest to urządzenie ze stali nierdzewnej, w którym możemy gotować domowe wyroby, cieszyć się ich smakiem, dokładnie znamy skład produktów z jakich została wykonana nasza wędlina. Moja kuchnia jest różnorodna ,preferuję zdrowe dietetyczne wędliny, jako pierwszą przygotowałam szynkę z drobiu.
Składniki
- 40dag udźca z indyka
- 40 dag piersi z indyka
- 1 duża łyżka przyprawy Sułtańskiej
- sól,pieprz do smaku.
wykonanie
Do szynkowara wkładamy woreczek foliowy u mnie był to
woreczek na mrożonki. Do woreczka wkładamy paseczki mięsa w dowolnej kombinacji
woreczek szczelnie zamykamy szynkowar odstawiamy na pół godziny. Do garnka
wlewamy wodę na dno wkładamy ściereczkę na to stawiamy szynkowar, po
zagotowaniu gotujemy na wolnym ogniu około 1.5 godziny w zależności od rodzaju
mięsa.
Bardzo dobrym
rozwiązaniem jest termometr, który pozwala nam kontrolować temperaturę. Postaram
się przybliżyć w kolejnych postach jak gotować mając termometr.
Wyjmujemy szynkowar z garnka, studzimy pozostawiamy w
chłodnym miejscu na noc.
Rano wyjmujemy naszą szynkę drobiową z szynkowara, bardzo
nam ułatwia woreczek foliowy. Szynka jest bardzo zdrowa, dietetyczna i mega
aromatyczna jest pyszna
Do gotowych mieszanek przypraw podchodzę bardzo ostrożnie, tym razem postanowiłam wypróbować gotowe mieszanki marki Tradismak. Nie zawiodłam się na nich, są rewelacyjne, bardzo aromatyczne, mamy możliwość sprawdzenia co mają w składzie. Przekonałam sie do nich, teraz przygotowując domowe wędliny z szynkowara będę używać gotowych mieszanek Tradismak.
Na koniec porównam dwa szynkowary okrągły i prostokątny(
przepraszam za brak zdjęć postaram się w najbliższym czasie nadrobić) Szynkwary
różnią się kształtem, jakością wykonania, wielkością. W tym porównaniu
zdecydowanie wygrał prostokątny. Po pierwsze jest mniejszy(80-90dag mięsa)
możemy robić częściej świeże wędliny, kształt prostokątny ułatwia nam wykonanie
wielu kombinacji, struktur, które będą cieszyć nasze oko. Jakość wykonania, materiał,
praska wykonana jest ze stali nierdzewnej?
W tym porównaniu zdecydowanie wygrywa szynkowar prostokątny
Jedyny minus, który może sprawić kłopot to wyjęcie podkładki
z szynkowara. Z tym można sobie
poradzić(bardzo dobrze sobie z tym radzi haczyk, który służy do wyjmowania
mieszadła w wypiekaczu do chleba)
Jestem bardzo
zadowolona z szynkowara, mieszanek, jak również kontaktu ze sklepem polecam.
Myślę ze warto zainwestować w szynkowar, ponieważ zyskujemy
zdrowe świeże wędliny, których na pewno nie dostaniemy w sklepie.
W planach kolejne przepisy, które są genialne już dziś zapraszam. Do końca tygodnia powinien pojawić się kolejny przepis z szynkowara
6 komentarzy:
Właśnie zakupiłam "takie cudeńko" bo oprócz tego, że wyroby z szybkowara są zdrowe, to wyglądają jeszcze mega apetycznie. Niestety musiałam kupić w PL, bo tu gdzie mieszkam (UK) nic takiego nie mogłam znaleźć. za tydzień lecę na urlop więc szybkowar sobie przywiozę i pewnie jeszcze przed świętami wypróbuję twój przepis :)) pozdrawiam
Od pewnego czasu zastanawiam się nad szynkowarem. Teraz mam na niego jeszcze większą ochotę :)
świetna:)
świetna decyzja,polecam przyprawy z Tradismak są genialne:)Haniu jak tylko zrobisz domową wędlinę pochwal się:)Czekamy:) Pozdrawiam życzę wiele pyszności z szynkowara:)
Gosia polecam w 100% mam w domu trzy,ale ten jest genialny. Już myślę jaką wędlinkę jutro zrobić. Kupuj :)
Nie rozlatuje się przy krojeniu ???
Rysio
Prześlij komentarz