Zawijane zrazy wołowe w sosie grzybowym
Zrazy wołowe to tradycyjny obiad na Śląsku podawany z kluskami śląskimi i kapustką modrą.Przepis na zrazy pochodzi od mojej Mamy,jest rewelacyjny,pracochłonny,warto poświęcić czas na ich przygotowanie..Zrazy mają być po ugotowaniu kruche i delikatne, są pyszne. Możemy je podać z kluskami śląskimi, kaszą,ziemniakami.Zrazy wołowe możemy przygotować, jako wykwintne danie na obiad na każdą okazję, idealnie pasują na świąteczny obiad. Zrazy wołowe zaliczają się do dań, na które zawsze czekam,uwielbiam je mogłabym jeść codzienne.
Przepis pochodzi ze strony Max kuchnie,na której znajdziecie więcej moich przepisów. klik
Składniki
Udziec wołowy dzielimy na 4 plastry, rozbij cienko tłuczkiem do mięsa.Oprószamy pieprzem.Ogórki kiszone,kiełbasę, boczek,cebulę,paprykę kroimy w średniej wielkości słupki.Plastry mięsa smarujemy musztardą. Na każdym kładziemy ogórek,kiełbasę,boczek,cebulę, paprykę.Plastry mięsa zwijamy spinamy wykałaczkami.
Na rozgrzanej patelni obsmażamy zrazy z każdej strony przekładamy do garnka razem z tłuszczem ze smażenia.Zrazy podlewamy gorącą wodą,dodajemy suszone grzyby,liście laurowe, ziele angielskie.Dusimy na wolnym ogniu około 1-1,5 godziny do miękkości .Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy podać we własnym sosie lub zrobić zasmażkę.
Podajemy z kluskami śląskimi, kaszą, ziemniakami.
Warto pamiętać zawsze mięso zalewamy gorącą wodą,w przypadku zalania zimą woda mięso będzie twarde.
Kochani przypominam o konkursie:)klik .
Przepis pochodzi ze strony Max kuchnie,na której znajdziecie więcej moich przepisów. klik
Składniki
- 60 dag udźca wołowego
- 2 ogórki kiszone
- 1 czerwona papryka
- 2 duże cebule
- 4 plastry boczki
- 10dag kiełbasy
- 4 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 5dag suszonych grzybów
- 2 liście laurowe Kamis
- ziele angielskie Kamis
- sól,pieprz do smaku Kamis
Udziec wołowy dzielimy na 4 plastry, rozbij cienko tłuczkiem do mięsa.Oprószamy pieprzem.Ogórki kiszone,kiełbasę, boczek,cebulę,paprykę kroimy w średniej wielkości słupki.Plastry mięsa smarujemy musztardą. Na każdym kładziemy ogórek,kiełbasę,boczek,cebulę, paprykę.Plastry mięsa zwijamy spinamy wykałaczkami.
Na rozgrzanej patelni obsmażamy zrazy z każdej strony przekładamy do garnka razem z tłuszczem ze smażenia.Zrazy podlewamy gorącą wodą,dodajemy suszone grzyby,liście laurowe, ziele angielskie.Dusimy na wolnym ogniu około 1-1,5 godziny do miękkości .Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy podać we własnym sosie lub zrobić zasmażkę.
Podajemy z kluskami śląskimi, kaszą, ziemniakami.
Warto pamiętać zawsze mięso zalewamy gorącą wodą,w przypadku zalania zimą woda mięso będzie twarde.
Kochani przypominam o konkursie:)klik .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz