Jodełka z olejem rzepakowym
Boże Narodzenie kojarzy nam się z białymi świętami,pogoda temu nie sprzyja, przygotowałam ciasto z namiastka białego puchu o nazwie jodełka. Ciasto wyszło bardzo pyszne,lekkie jak puch delikatne w smaku rozpływające się w ustach.Jodełkę możecie przygotować na święta na Sylwestra. W karnawale też zachwyci waszych gości.Wygląd jest wspaniały jak również smakuje wyśmienicie.Mojej rodzinie bardzo smakowało,na pewno go powtórzę może coś jeszcze dodam,ale w takim wydaniu jest pycha. Dodatkowo wykorzystałam do przygotowania ciasta nasz produkt bardzo zdrowy olej rzepakowy.,a dlaczego?Olej
rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 dlatego od dawna
gości w mojej kuchni,dzięki temu z rodziną utrzymujemy stały poziom
cholesterolu we krwi.
Składniki
Wykonanie
Do miski wkładamy żółtka,cukier następnie ubijam na puszystą masę.W drugiej misce ubijam masę z białek.Do masy jajecznej dodaję delikatnie ubite białka,dodać mąkę,kakao i olej rzepakowy. delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć na blaszkę o wymiarach 30cm x 30 cm piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 15-20 minut..
Krem
Do garnka wlewamy mleko na którym gotujemy budyń według przepisu.Do miski wkładamy masło,dodajemy cukier ucieramy na puszystą masę,dodajemy ostudzony budyń,wiórki i alkohol.
Składanie ciasta
Blat ciasta smarujemy kremem, kroimy na 4 paski 4cm,6cm,8cm,12 cm następnie układamy na folii aluminiowej w piramidkę,przekroić pionowo w dół,złożyć tak by powstały ukośne linie.Ciasto polewamy polewą posypujemy wiórkami kokosowymi.
Składniki
- 12 dag mąki
- 20 dag cukru
- 6 jajek
- 2łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki kakao
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 litra mleka
- 20 dag masła
- 15 dag cukru pudru
- 10 dag wiórek kokosowych
- 25 ml kieliszek amaretto
Wykonanie
Do miski wkładamy żółtka,cukier następnie ubijam na puszystą masę.W drugiej misce ubijam masę z białek.Do masy jajecznej dodaję delikatnie ubite białka,dodać mąkę,kakao i olej rzepakowy. delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć na blaszkę o wymiarach 30cm x 30 cm piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 15-20 minut..
Krem
Do garnka wlewamy mleko na którym gotujemy budyń według przepisu.Do miski wkładamy masło,dodajemy cukier ucieramy na puszystą masę,dodajemy ostudzony budyń,wiórki i alkohol.
Składanie ciasta
Blat ciasta smarujemy kremem, kroimy na 4 paski 4cm,6cm,8cm,12 cm następnie układamy na folii aluminiowej w piramidkę,przekroić pionowo w dół,złożyć tak by powstały ukośne linie.Ciasto polewamy polewą posypujemy wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz