Gwiazda miodownik

Kochani już jutro będziemy czekać na pierwszą gwiazdkę,już dziś zapraszam Was na pyszną słodką gwiazdę z miodem i olejem rzepakowym.. Nie od dziś wiadomo ze bardzo zdrowy.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 dlatego od dawna gości w mojej kuchni,dzięki temu z rodziną utrzymujemy stały poziom cholesterolu we krwi. Gwiazdę najlepiej  przygotować wcześniej pięknie pachnie,pyszne w smaku w połączeniu z kremem  poezja smaku.Już mam zamówienie mam przygotować na święta dla rodzinki


składniki 
ciasto 
  • 2 1/2 szkl mąki 
  • 3 jajka 
  • 3/4 szkl cukru 
  • 1/2 szkl kwaśniej śmietany 
  • 1/2 szkl piwa Książęce 
  • 3/4 szkl miodu
  • 3 łyżki cynamonu 
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju
składniki  na krem 
  • 4 żółtka
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • aromat waniliowy
 polewa
  • 13 dag margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru Królewski
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
  •   1słoik   konfitury   porzeczkowej
  •  pisaki do dekoracji.
Wykonanie
Do miski wsypujemy cukier,dodajemy żółta ucieramy na puszystą masę.Do rondla wlewamy mód,roztapiamy studzimy wlewamy do jajek cały czas mieszając.Następnie dodajemy piwo, śmietanę,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem,olej dokładnie mieszamy.Foremkę do ciasta w moim przypadku gwiazdę smarujemy margaryną,obsypujemy margaryną do której wkładamy ciasto.Piekarnik nastawiamy na 200 stopni pieczemy około 50 minut.Na drugi dzień kroimy ciasto na pół.
 Masa śmietanowa
  Do garnka wlewamy śmietankę dodajemy wanilię gotujemy.Do miski metalowej wkładamy cukier puder dodajemy żółtka następnie wstawiamy na garnek z wrzącą wodą i ubijamy,powoli wlewamy gorącą śmietanę aż masa lekko zgęstnieje.Studzimy w temperaturze pokojowej.Do miski wkładamy masło ucieramy na puszystą masę,dodajemy po 1-2 łyżki masy śmietankowej ubijamy na najwyższych obrotach.
Polewa czekoladowa 
 W wodzie rozpuszczamy  żelatynę. Do garnka wkładamy margarynę,cukier puder , kakao podgrzewamy rozpuszczenia się składników dodajemy . rozpuszczoną żelatynę dobrze mieszamy .  Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodajemy  (po łyżce) śmietanę. Roztrzepujemy.
  Pierwszy placek miodownika smarujemy konfiturą porzeczkową, na nią wykładamy krem przykrywamy drugim plackiem,polewę czekoladą wylewamy na ciasto robimy dekoracje.
 

6 komentarzy:

Karmel-itka pisze...

ale ma kreeemu! ojoj, pyszności.

gin pisze...

Wygląda bajecznie, z taką ilością kremu musiała być pyszna!

Kaszuby wypoczynek pisze...

Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
Te trudne i łatwe do spełnienia.
Niech się spełnią te duże i małe,
mówione głośno lub nie mówione wcale.
Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

Mia cucina pisze...

Wyglada pysznie zimowo)))
Chcialam go wyprobowac, ale zastanawiam sie, czy nie sprawial klopotow w krojeniu? Wierzch i spod miodowy( wiec troche twardawy), a kremu duzo. Boje sie,ze przy krojeniu brzydko sie splaszczy... a ten, jak sie kroil?

pozdrawiam!

Kulinarne pyszności Molki pisze...

Kasiu nie było żadnego problemu z krojeniem, gwiazdy połowę wydałam i bardzo smakował,dł. Jak masz obawy możesz zrobić poncz lub dać mniej kremu lub samą konfiturę.Nawet nie pomyślałam ze może być problem z krojeniem.Ciasto jest bardzo pyszne w smaku,pięknie pachnie rewelacja. Polecam życzę Ci Wesołych Świąt

Kulinarne pyszności Molki pisze...

Bardzo dziękuje za życzenia. W ten szczególny czas Świąt Narodzenia Pańskiego
życzę Błogosławieństwa Bożego
zdrowia ,wewnętrznego spokoju,miłości życzliwości ludzkiej
oraz wiele radości z rodzinnych spotkań przy świątecznym stole
Oby radość i pokój, które niesie ze sobą Boże Narodzenie
Trwały jak najdłużej a Nowy Rok 2014 był czasem spełnienia
nadziei planów i zamierzeń
Z pozdrowieniami świątecznymi.