Gwiazda miodownik
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 dlatego od dawna gości w mojej kuchni,dzięki temu z rodziną utrzymujemy stały poziom cholesterolu we krwi. Gwiazdę najlepiej przygotować wcześniej pięknie pachnie,pyszne w smaku w połączeniu z kremem poezja smaku.Już mam zamówienie mam przygotować na święta dla rodzinki
składniki
ciasto
- 2 1/2 szkl mąki
- 3 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 1/2 szkl kwaśniej śmietany
- 1/2 szkl piwa Książęce
- 3/4 szkl miodu
- 3 łyżki cynamonu
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju
- 4 żółtka
- 250 ml słodkiej śmietanki 30%
- 250 g masła
- 100 g cukru pudru
- aromat waniliowy
- 13 dag margaryny
- 5 łyżek cukru pudru Królewski
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka żelatyny
- 5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
Do miski wsypujemy cukier,dodajemy żółta ucieramy na puszystą masę.Do rondla wlewamy mód,roztapiamy studzimy wlewamy do jajek cały czas mieszając.Następnie dodajemy piwo, śmietanę,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem,olej dokładnie mieszamy.Foremkę do ciasta w moim przypadku gwiazdę smarujemy margaryną,obsypujemy margaryną do której wkładamy ciasto.Piekarnik nastawiamy na 200 stopni pieczemy około 50 minut.Na drugi dzień kroimy ciasto na pół.
Masa śmietanowa
Do garnka wlewamy śmietankę dodajemy wanilię gotujemy.Do miski metalowej wkładamy cukier puder dodajemy żółtka następnie wstawiamy na garnek z wrzącą wodą i ubijamy,powoli wlewamy gorącą śmietanę aż masa lekko zgęstnieje.Studzimy w temperaturze pokojowej.Do miski wkładamy masło ucieramy na puszystą masę,dodajemy po 1-2 łyżki masy śmietankowej ubijamy na najwyższych obrotach.
Polewa czekoladowa
W wodzie rozpuszczamy żelatynę. Do garnka wkładamy margarynę,cukier puder , kakao podgrzewamy rozpuszczenia się składników dodajemy . rozpuszczoną żelatynę dobrze mieszamy . Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodajemy (po łyżce) śmietanę. Roztrzepujemy.
Pierwszy placek miodownika smarujemy konfiturą porzeczkową, na nią wykładamy krem przykrywamy drugim plackiem,polewę czekoladą wylewamy na ciasto robimy dekoracje.
6 komentarzy:
ale ma kreeemu! ojoj, pyszności.
Wygląda bajecznie, z taką ilością kremu musiała być pyszna!
Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
Te trudne i łatwe do spełnienia.
Niech się spełnią te duże i małe,
mówione głośno lub nie mówione wcale.
Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.
Wyglada pysznie zimowo)))
Chcialam go wyprobowac, ale zastanawiam sie, czy nie sprawial klopotow w krojeniu? Wierzch i spod miodowy( wiec troche twardawy), a kremu duzo. Boje sie,ze przy krojeniu brzydko sie splaszczy... a ten, jak sie kroil?
pozdrawiam!
Kasiu nie było żadnego problemu z krojeniem, gwiazdy połowę wydałam i bardzo smakował,dł. Jak masz obawy możesz zrobić poncz lub dać mniej kremu lub samą konfiturę.Nawet nie pomyślałam ze może być problem z krojeniem.Ciasto jest bardzo pyszne w smaku,pięknie pachnie rewelacja. Polecam życzę Ci Wesołych Świąt
Bardzo dziękuje za życzenia. W ten szczególny czas Świąt Narodzenia Pańskiego
życzę Błogosławieństwa Bożego
zdrowia ,wewnętrznego spokoju,miłości życzliwości ludzkiej
oraz wiele radości z rodzinnych spotkań przy świątecznym stole
Oby radość i pokój, które niesie ze sobą Boże Narodzenie
Trwały jak najdłużej a Nowy Rok 2014 był czasem spełnienia
nadziei planów i zamierzeń
Z pozdrowieniami świątecznymi.
Prześlij komentarz