Polskie smaki Izabella Byszewska Grażyna Kurpińska
"Tradycja to piękno,które chronimy,a nie więzy,które nas krępują".
Ezra Pound.
Na rynku ukazała się książka pt. "Polskie smaki" wydawnictwa Zysk i S-ka klik jest przewodnikiem po tradycjach kulinarnych poszczególnych regionów naszego kraju.
Książka wydana jest na dobrym jakościowo papierze, przepiękna okładka,w środku cieszą oko ładne zdjęcia i bardzo interesujący tekst o historii smakach po regionach naszego kraju.
Książka powstała dzięki podróżom autorek po kolejnych edycjach konkursu"Nasze Kulinarne Dziedzictwo"który był pierwszą w Polsce próbą w celu zgromadzenia wiedzy o wytwarzanych produktach regionalnych i tradycyjnych recepturach,nazwach,korzeniach, którzy produkty wytwarzają do dziś metodami, które nie uległy zmianie.Autorki opowiadają o zupach, pieczeniach,wędlinach,rybach,słodyczach okraszone dodatkowo anegdotami,historiami o ludziach.
Książka podzielona jest na województwa i przepisy z danego regionu W każdym rozdziale znajdziemy opis tradycji kulinarnych z czego słynął dany regionu oraz charakterystyczne dla niego przepisy
Mieszkam w województwie mazowieckim po raz pierwszy spotkałam się daniami takimi jak: fafernuchy,bęcały. Każdy region ma wiele ciekawych potraw i nazw np garus,obrowski ser z praski,panny w syropie,dobrzyńska pospółka,trześniak, ządżborski,knysze i inne.Przepisy są bardzo czytelne wypróbowane,dopracowane,możemy z nich
korzystać bez obaw.Znalazłam dla siebie wiele przepisów
świątecznych,które mam zamiar przygotować na nadchodzące święta.
Czasami szukamy bardzo daleko,doceńmy to co przygotowali nasi przodkowie i korzystajmy z przepisów regionalnych,tradycyjnych,mających swoją historię,O tym wszystkim się dowiecie czytając "Polskie smaki" wydawnictwa Zysk i S-ka klik.
Wydawnictwu Zysk i S-ka bardzo dziękuje za książki.
Ezra Pound.
Na rynku ukazała się książka pt. "Polskie smaki" wydawnictwa Zysk i S-ka klik jest przewodnikiem po tradycjach kulinarnych poszczególnych regionów naszego kraju.
Książka wydana jest na dobrym jakościowo papierze, przepiękna okładka,w środku cieszą oko ładne zdjęcia i bardzo interesujący tekst o historii smakach po regionach naszego kraju.
Książka powstała dzięki podróżom autorek po kolejnych edycjach konkursu"Nasze Kulinarne Dziedzictwo"który był pierwszą w Polsce próbą w celu zgromadzenia wiedzy o wytwarzanych produktach regionalnych i tradycyjnych recepturach,nazwach,korzeniach, którzy produkty wytwarzają do dziś metodami, które nie uległy zmianie.Autorki opowiadają o zupach, pieczeniach,wędlinach,rybach,słodyczach okraszone dodatkowo anegdotami,historiami o ludziach.
Książka podzielona jest na województwa i przepisy z danego regionu W każdym rozdziale znajdziemy opis tradycji kulinarnych z czego słynął dany regionu oraz charakterystyczne dla niego przepisy
- Serce Polski
- Między Wisłą a Pilicą
- Od Łowicza do Wielunia
- Z Polski Starszej
- Prastary kraj
- Tam, gdzie bywał Smętek
- Rzeczpospolita wielu smaków
- W krainie kaszy i pierogów
- Galicja dziś
- Swobodny świat w chmurach Polski Młodszej
- Śląsk czarny i …zielony
- Zachodni skrawek Śląska, czyli symbioza kultur
- Magia dziedzictwa
- Szlak wina i miodu
- Morze smaków i tradycji
- Dary lasów i wód..
Czasami szukamy bardzo daleko,doceńmy to co przygotowali nasi przodkowie i korzystajmy z przepisów regionalnych,tradycyjnych,mających swoją historię,O tym wszystkim się dowiecie czytając "Polskie smaki" wydawnictwa Zysk i S-ka klik.
Wydawnictwu Zysk i S-ka bardzo dziękuje za książki.
2 komentarze:
same recenzje ksiązek ;/
aprzepisy ?
Koperek a czego szukasz? Na blogu jest około 800 postów z tego 17 to recenzje książek. Pozdrawiam życzę miłego dnia :)
Prześlij komentarz