Domowe sushi? nowości Blue Dragon
Dzięki uprzejmości formy Blue Dragon mogłam uczestniczyć w warsztatach sushi,dla fanki sushi była to niewątpliwie mega przygoda. Dziś mam dla Was informacje prasową, wkrótce relacja z przygotowania sushi i wskazówki jak przygotować sushi.
Informacja prasowa
Domowe sushi? To proste!
Nowa linia
produktów Blue Dragon do przygotowywania sushi
Sushi staje się w Polsce coraz bardziej
popularne. Polacy, podobnie jak miliony ludzi na całym świecie, pokochali to
smaczne i zdrowe danie składające się z ryżu łączonego z kawałkami ryby oraz
innymi składnikami, takimi jak awokado, ogórek, majonez, paluszki krabowe czy
gotowane krewetki. Urok sushi polega także na tym, że przygotowując je w domu
można w sposób dowolny komponować dodatki, tworząc własne niepowtarzalne smaki.
Nowa linia produktów Blue Dragon zawiera
wszystkie orientalne składniki potrzebne do samodzielnego przygotowania sushi.
Sushi
pochodzi z Japonii, gdzie między XIV a
XVI wiekiem zaczęto zawijać surowe ryby w ryż doprawiony octem, aby wzmocnić
ich smak i dłużej utrzymać świeżość. Sama nazwa „sushi” oznaczała „kwaśny smak”.
Współczesna wersja sushi powstała na początku XIX w okolicach obecnego Tokio.
Były to małe ilości ryżu przyprawione octem łączone z kawałkami ryb złowionych
w zatoce tokijskiej. Takie sushi przygotowywało się szybko, a niewielkie
kawałki łatwo było jeść jedynie przy pomocy rąk. Kiedy sushi stało się
popularne także poza Japonią, do jego jedzenia zaczęto używać pałeczek i stosować
urozmaicone dodatki.
Co jest potrzebne do przygotowania sushi?
Podstawę
każdego sushi stanowi specjalny ryż do sushi przyprawiony octem ryżowym. Zwykły
ryż nie nadaje się do tego celu ponieważ po ugotowaniu nie jest wystarczająco
kleisty. Ryż do sushi trzeba przygotowywać starannie, przestrzegając instrukcji
z opakowania. Nie jest to trudne, ale wymaga dokładności. Po ugotowaniu ryż
należy doprawić albo Blue Dragon Sushi Su albo, alternatywnie, octem ryżowym
zmieszanym z cukrem i solą i pozostawić do wystudzenia. Jeśli chcemy zrobić
maki, czyli rolki ryżu z różnymi dodatkami w środku, będziemy także potrzebować
Nori, ciemnozielonych płatków z prażonych alg morskich oraz niewielkiej maty
zrobionej z bambusa, która umożliwia zwinięcie składników w rolkę. Do środka
maków możemy włożyć surowego łososia pociętego na podłużne paski, ogórek,
paluszki krabowe, awokado, a smak wzbogacić niewielką ilością majonezu czy serka
kremowego. Odrobina pasty wasabi, zrobionej z zielonego chrzanu japońskiego,
nada naszemu sushi charakterystycznej ostrości. Sushi podajemy wraz z sosem
sojowym oraz z pastą wasabi. W trakcie jedzenia przegryzamy marynowany imbir,
aby oczyścić kubki smakowe i w pełni docenić smak potrawy. Ciekawą propozycją,
szczególnie dla osób, które nie są przekonane do surowych ryb, jest
wykorzystanie do maków pieczonego łososia. W tym wypadku zamiast sosu sojowego
i wasabi, warto użyć słodkiego sosu teriyaki.
Przygotowanie sushi jest naprawdę proste i może być znakomitą zabawą podczas spotkania w gronie rodziny czy przyjaciół. Wszystkie potrzebne orientalne składniki zapewni marka Blue Dragon, która jest dostępna w większości sieci handlowych, na półkach z żywnością orientalną. Kupując produkty niezbędne do przygotowania sushi warto pamiętać, że wiele z nich można także wykorzystać w codziennej kuchni, aby wzbogacić smak domowych potraw takich jak mięsa, ryby, sałatki czy zupy. Pomysły i inspiracje znajdują się na stronie www.bluedragon.pl.
Produkty Blue Dragon do przygotowywania
sushi
Marka Blue
Dragon oferuje bogaty zestaw produktów niezbędnych do przygotowania sushi w
domu - od bazowego zestawu sushi, który przyda się początkującym po różne oryginalne
dodatki pozwalające bardziej doświadczonym tworzyć nowe ciekawe warianty sushi.
1.
Zestaw
do Sushi Blue Dragon,
Zestaw
do sushi Blue Dragon to idealne rozwiązanie dla osób, które dopiero zaczynają
swoją przygodę z sushi. Znajdują się w nim wszystkie orientalne składniki potrzebne
do przygotowania 4 maków:
ryż do sushi, przyprawiony ocet ryżowy Sushi Su, sos sojowy, 4 listki alg
morskich Nori i pasta wasabi. Dodatkowo zestaw zawiera bambusową matkę
potrzebną do zwijania rolek maków i pałeczki. Na opakowaniu znajduje się
szczegółowy opis jak zrobić maki wraz ze zdjęciami poszczególnych etapów
przygotowań. Są na nim także wymienione propozycje dodatków, które pozwolą
stworzyć dwa różne rodzaje maków. Wystarczy kupić zestaw do sushi Blue Dragon i
skorzystać z porad zawartych na opakowaniu, aby samodzielnie, bez żadnego
problemu, przygotować znakomite sushi
2.
Ryż do sushi Blue Dragon, 500g
Dobrze
przygotowany ryż stanowi podstawę każdego sushi. Na opakowaniu ryżu do sushi
Blue Dragon znajduje się dokładny opis jak odpowiednio go przyrządzić . Wbrew
obiegowym opiniom nie jest to wcale takie trudne, pod warunkiem, że przestrzega
się opisanej procedury i zwraca uwagę na proporcje.
3. Pasta Wasabi Premium Blue Dragon, 45g
Wasabi, to zielony ostry chrzan
japoński, bez którego trudno sobie wyobrazić sushi. Pasta wasabi Blue Dragon premium
jest produktem szczególnym. Zawiera najwyższe stężenie wasabi ze wszystkich
past dostępnych na rynku, a przez to ma lepszy, szlachetniejszy smak. Pasta
wasabi może być dodawana do wnętrza maków lub nigiri, a wymieszana z sosem
sojowym tworzy klasyczny sos do sushi. Można jej także używać jako dodatku do
steków, ryb czy sałatek z owocami morza.
4.
Pasta Wasabi Blue Dragon, 45g
Pasta Wasabi Blue Dragon zawierająca
ostry, zielony japoński chrzan wasabi, to wygodny, gotowy do użycia dodatek do
sushi. Wymieszana z sosem sojowym tworzy klasyczny sos do sushi. Można ją także
wykorzystać do posmarowania wnętrza
maków lub nigiri, aby nadać im ostrzejszego smaku. Nadaje się również doskonale
jako dodatek do steków, ryb czy sałatek z owocami morza.
5. Pasta musztardowa Blue Dragon, 40g
Pasta musztardowa Blue Dragon to kolejna nowość w ofercie i
kolejny unikatowy produkt na rynku polskim. Jej charakterystyczny smak
inspirowany kuchnią japońską znakomicie komponuje się z sushi. Pasta może być
mieszana z sosem sojowym lub dodawana bezpośrednio do ryżu. Można ją także
wykorzystać jako ciekawy i oryginalny dodatek do steków, sałatek i innych
przyrządzanych w domu potraw.
6. Przekąska Nori z sezamem Blue Dragon
Przekąska Nori z sezamem, to zupełna nowość
oferowana jedynie przez markę Blue Dragon. Są to listki prażonych alg morskich
z nasionami sezamu, które mogą być podawane jako osobna przekąska albo dodatek
do sałatek lub dań z makaronem. Algi morskie stanowią bogate źródło łatwo
przyswajalnych witamin, minerałów i mikroelementów, a sezam zawiera zarówno
różne minerały, witaminy jak i przeciwutleniacze, dlatego przekąska Nori Blue
Dragon jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa.
7. Pikantna przekąska Nori Blue Dragon
Pikantna przekąska Nori, to także zupełna nowość oferowana
jedynie przez markę Blue Dragon. W tej przekąsce listki prażonych alg morskich
doprawiono ostrym kimchi w proszku, aby stały się bardziej pikantne. Listki
mogą być podawane jako osobna przekąska albo dodatek do sałatek lub dań z
makaronem. Algi morskie stanowią bogate źródło łatwo przyswajalnych witamin,
minerałów i mikroelementów, dlatego pikantna przekąska Nori Blue Dragon jest
nie tylko smaczna, ale też zdrowa.
8.
Sushi Nori Blue Dragon, 10 listków
Trudno sobie wyobrazić sushi bez Nori, charakterystycznych
ciemnozielonych listków z prażonych alg morskich, nieco przypominających
delikatny papier. Wykorzystuje się przede wszystkim do przygotowywania
wszelkiego rodzaju maków. Potrzebne są także przy sushi nigiri, gdzie pocięte
na cienkie paseczki służą do mocowania omleta, ośmiornicy bądź innych dodatków
na niewielkiej kulce z ryżu. Algi morskie stanowią bogate źródło łatwo
przyswajalnych witamin, minerałów i mikroelementów, tak więc Nori, które robi
się w całości ze sprasowanych alg jest niezwykle cennym składnikiem odżywczym. Dlatego
warto je wykorzystywać nie tylko do sushi, ale też jako zdrowy dodatek do
sałatek i dań z makaronem.
9. Sushi Nori z nasionami sezamu Blue Dragon,
5 listków
Sushi Nori z nasionami sezamu to kolejna nowość w ofercie.
Połączenie charakterystycznych ciemnozielonych listków z prażonych alg
morskich, nieco przypominających delikatny papier, z ziarnami sezamu nie tylko
wzbogaca smak, ale też zwiększa wartości odżywcze. Algi morskie stanowią bogate
źródło łatwo przyswajalnych witamin, minerałów i mikroelementów, a sezam
zawiera minerały, witaminy i przeciwutleniacze. Nori używa się przede wszystkim
do przygotowywania wszelkiego rodzaju maków. Ze względu na bogate wartości
odżywcze, warto je także wykorzystywać jako
zdrowy dodatek do sałatek i dań z makaronem.
10.
Sos Teryiaki Blue Dragon, 190 ml
Sos Teryiaki to pyszny dip o słodkim smaku doskonale
nadający się do serwowania z sushi. Wspaniale komponuje się z makami
wypełnionymi pieczonymi rybami np. łososiem czy węgorzem. Sos teryiaki sprawdzi
się nie tylko w przypadku sushi. Można go wykorzystywać także jako glazurę lub
marynatę do mięs i drobiu.
11.
Imbir do sushi Blue Dragon, 145g
Imbir do sushi Blue Dragon,
przygotowany z młodych, marynowanych korzeni imbiru, ma mocny, odświeżający
smak. Polecany jest do spożywania pomiędzy poszczególnymi kawałkami sushi, aby
oczyścić podniebienie i zwiększyć wrażenia smakowe. Imbir ponadto wspomaga
trawienie i ma działanie antybakteryjne. Można go z powodzeniem wykorzystywać
także jako dodatek do warzyw w tempurze, dań z woka czy jako składnik różnego
rodzaju sałatek.
12.
Sushi Su Blue Dragon, 150 ml
Podstawą
dobrego sushi jest prawidłowo przygotowany i przyprawiony ryż.
Charakterystycznego smaku nadaje mu ocet ryżowy wymieszany z solą i cukrem w
odpowiednich proporcjach. Sushi Su Blue Dragon to ocet ryżowy tradycyjnie
stosowany w Japonii, który został przyprawiony solą i cukrem, aby ułatwić
osiąganie doskonałych rezultatów za każdym razem. Sushi Su może być również stosowany zamiast japońskiego octu
ryżowego do sosów, sałatek i marynat.
13.
Zupa
Miso Instant Blue Dragon
Zupa Miso
składająca się z
soi, ryżu i wodorostów jest jednym podstawowych dań kuchni japońskiej. Można jej używać także do doprawiania sosów, warzyw,
mięs i innych potraw w zależności od okazji. Zupę Miso Blue Dragon z dodatkiem
wodorostów i cebuli dymki niezwykle łatwo przygotować. Wystarczy do 160 ml
zagotowanej wody dodać jedną saszetkę zupy miso w paście i jedną saszetkę z
dodatkami, wszystko dokładnie wymieszać i gotowe. Zupa miso będzie znakomitym,
rozgrzewającym wstępem do domowej uczty sushi.
Może być także stosowana w miejsce pasty anchois lub jako substytut soli
czy sosu sojowego.
Więcej na: www.bluedragon.pl
Dodatkowych informacji udziela:
Paweł Żebro
Seisei Communications
Tel. 608 236 175
p.zebro@seisei.pl
Bardzo dziękuję Pani Joannie Szaban przedstawicielom firmy Blue Dragon za zaproszenie na warsztaty
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz