Królewski keks
Keks jest prosty i bogaty za razem,
wszystko zawdzięczamy delikatnemu ciastu, które zyskuje na smaku z dnia na
dzień i olbrzymiej ilości bakalii, takich jakie sami lubicie. JA swoje
namoczyłam dodatkowo w winie, aby nada mu odrobinę pikanterii.
Przepis pochodzi ze strony Max kuchnie
Składniki
- 1 ½ szkl mąki pszennej
- 1 szkl cukru
- cukier waniliowy Kamis
- 5 jajek
- 250g margaryny
- 2 opakowanie mieszanki keksowej
- 5 dag rodzynek
- 50ml wina białego Celebro
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- polewa czekoladowa
- skórka pomarańczowa
Wykonanie
Do miski wkładamy cukier,cukier waniliowy margarynę, żółtka dokładnie
ucieramy na puszystą masę.W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia
Do miski wkładamy bakalie wlewamy wino odstawiamy na jedną godzinę, odcedzamy.Bakalie obtaczamy w mące ziemniaczanej następnie dodajemy do mąki z proszkiem do pieczenia dokładnie mieszamy Do masy jajecznej, dodajemy ubite białka, suche składniki(mąkę wymieszaną z bakaliami) delikatnie mieszamy Ciasto przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia.Do nagrzanego piekarnika 180 stopni wstawiamy ciasto pieczemy około 50 minut. Przestudzony keks dekorujemy polewą czekoladową i skórką pomarańczową.
Do miski wkładamy bakalie wlewamy wino odstawiamy na jedną godzinę, odcedzamy.Bakalie obtaczamy w mące ziemniaczanej następnie dodajemy do mąki z proszkiem do pieczenia dokładnie mieszamy Do masy jajecznej, dodajemy ubite białka, suche składniki(mąkę wymieszaną z bakaliami) delikatnie mieszamy Ciasto przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia.Do nagrzanego piekarnika 180 stopni wstawiamy ciasto pieczemy około 50 minut. Przestudzony keks dekorujemy polewą czekoladową i skórką pomarańczową.
Zakończenie
Bakalie obtaczamy mąką ziemniaczaną dzięki temu nie
opadną na dno ciasta.
3 komentarze:
świetnie wygląda:)
Lubię takie ciasta.Ładnie wygląda i na pewno jest bardzo smaczny.
Mniami !! osobiście nie gustuję w bakaliach, jednak moja druga połówka je uwielbiam - toteż koniecznie wypróbuję Twój przepis na smaczny keks :))
Do takiego ciastka idealna będzie dobra kawusia, dlatego zapraszam do siebie na kawowego bloga http://blog.tossa.pl/
Pozdrawiam cieplutko
Prześlij komentarz