Najlepsza szynka domowa z wolnowara
Trudno sobie wyobrazić nasz jadłospis bez mięsa.Najpopularniejsza jest u nas wieprzowina,dlatego często na naszych stołach gości ten rodzaj mięsa Nie bez znaczenia jest rodzaj mięsa,z jakiego będziemy przygotowywać nasze danie.Do pieczenia najlepsze są delikatne chude części schab,polędwica,szynka.Warto z nich zrobić kotlety,bryzole,steki i zrazy.Więcej tłuszczu ma boczek,karkówka.Świeżą wieprzowinę poznamy po białym kolorze tłuszczu i jasnoróżowej barwie mięsa.Przekrojone ma delikatny połysk jest lekko wilgotne.Mięso ze starych sztuk jest ciemnoczerwone, matowe,poprzerastane nieapetycznym,żółtym tłuszczem.
Wieprzowina ma prawie dwukrotnie więcej kalorii jak wołowina w 100g tłusta wieprzowina ma 289 kcal.Polędwiczki mięs mają po tyle samo 116kcal.
Jakiś czas temu zaproszono mnie do udziału w projekcie promującym polską żywność,a szczególnie mięso wieprzowe.Biorąc pod uwagę aktualną sytuację panująca na rynku rolniczym związanym ze skupem świń, myślę ze warto promować ten gatunek mięsa. Zainteresowani znajdą na portalu informacje o żywieniu świń, systemach jakości mięsa, rasach i hodowli, dobrostanie, przetwórstwie, a także porady dietetyczne i przepisy.Zapraszam na stronę klik
Składniki
wykonanie
marynata
Do miski wkładamy wszystkie suche składniki marynaty,dodajemy olej,sok z cytryny dokładnie mieszamy.
Mięso umyć,osuszyć natrzeć marynatą,w mięso wbić jałowiec odstawić na noc w chłodne miejsce.Szynkę zarumienić na rozgrzanym smalcu.Do misy wolnowara włożyć pozostały smalec mięso dodać ziele angielskie, listek laurkowy ,czosnek.Dusić około osiem godzin w niskiej temperaturze w głębokim tłuszczu do miękkości. Pod koniec można przełożyć misę wolnowara z szynką do piekarnika nagrzanego na 200 aby zarumienić szynkę
Wieprzowina ma prawie dwukrotnie więcej kalorii jak wołowina w 100g tłusta wieprzowina ma 289 kcal.Polędwiczki mięs mają po tyle samo 116kcal.
Jakiś czas temu zaproszono mnie do udziału w projekcie promującym polską żywność,a szczególnie mięso wieprzowe.Biorąc pod uwagę aktualną sytuację panująca na rynku rolniczym związanym ze skupem świń, myślę ze warto promować ten gatunek mięsa. Zainteresowani znajdą na portalu informacje o żywieniu świń, systemach jakości mięsa, rasach i hodowli, dobrostanie, przetwórstwie, a także porady dietetyczne i przepisy.Zapraszam na stronę klik
Składniki
- 2 kg surowej szynki wieprzowej ze skórą
- 1/2 kg smalcu
- kilka ziaren jałowca
- kilka ziaren ziela angielskiego
- pieprz kolorowy
- sól
- kilka listów laurowych
- 3 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- olej rzepakowy
wykonanie
marynata
Do miski wkładamy wszystkie suche składniki marynaty,dodajemy olej,sok z cytryny dokładnie mieszamy.
Mięso umyć,osuszyć natrzeć marynatą,w mięso wbić jałowiec odstawić na noc w chłodne miejsce.Szynkę zarumienić na rozgrzanym smalcu.Do misy wolnowara włożyć pozostały smalec mięso dodać ziele angielskie, listek laurkowy ,czosnek.Dusić około osiem godzin w niskiej temperaturze w głębokim tłuszczu do miękkości. Pod koniec można przełożyć misę wolnowara z szynką do piekarnika nagrzanego na 200 aby zarumienić szynkę
2 komentarze:
świetnie wygląda:)
Szkoda że przepis mało precyzyjny. Nie wiadomo ile czego. Ile oleju? Ile przypraw?? Lubię jak jest wszystko czarno na białym.
Prześlij komentarz