Pulpety mięsne podane na sałacie z sosem czosnkowym
Wczoraj wspominałam o moim udziale w projekcie związanym ze spożywaniem wieprzowiny przez Polaków.Przeciętnie w ciągu roku zjadamy około 41 kg wieprzowiny,dużo czy mało ? Odpowiedzi szukajcie u Siebie. A wiele ciekawych informacji znajdziecie  na stronie projektu klik
Wiosna
na dobre się zadomowiła, moja propozycja będzie wiosenna. Kulki mięsne zna
sałacie rzymskiej  z sosem czosnkowym. Danie jest bardzo lekkie, robi się
szybko, szczególnie polecam osobom które liczą kalorie
składniki :
- 500g mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki
 - 1 łyżeczka musztardy
 - świeży tymianek
 - jajko
 - Sól do smaku
 - Pieprz do smaku
 
- Sałata rzymska
 - Pomidory koktajlowe
 - Cebula czerwona
 - Świeży tymianek
 - Świeża bazylia
 - Rzodkiewki
 - Sos czosnkowy
 - 1 ząbek czsonku
 - 1 mały jogurt grecki
 - sól,pieprz do smaku
 
Wykonanie
.
.
Wykonanie
.Do miski wkładamy mięso mielone, ,posiekany tymianek , łyżkę musztardy, jajko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
.Do miski wkładamy mięso mielone, ,posiekany tymianek , łyżkę musztardy, jajko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Robimy nie duże kulki. Rozgrzewamy
patelnię, wlewamy olej następnie kładziemy pulpety i obsmażamy z każdej strony.
Przesmażone pulpety wykładamy na talerz.
sos
Do jogurtu dodajemy rozgnieciony czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i sokiem z cytryny.
Do jogurtu dodajemy rozgnieciony czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i sokiem z cytryny.
Na
talerzu układamy porwaną sałatę, dodajemy pokrojone pomidory koktajlowe, rzodkiewki,
cebulę na wierzch kładziemy kulki mięsne. Podajemy z sosem czosnkowym 


1 komentarz:
Bardzo fajny sposób na pulpety ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Prześlij komentarz