Domowa wiejska kaszanka
Nie ma to jak domowa wędlina dziś kolejny przepis na pyszną kaszankę z kaszy gryczanej.W mojej rodzinie robi się ją od lat,robił mój Dziadek, robią Wujkowie a teraz przyszła pora na mnie.Ten rodzaj wędliny pojawia się przy okazji tzw "świniobicia" jest to jeden z fajniejszych dni w roku. Kaszankę przygotowujemy z bardzo świeżych produktów. Możemy ją jeść na wiele sposobów na zimno,na gorąco z wody,smażoną, grillowaną. Pyszna jest z różnymi dodatkami. Dziś podzielę się przepisem jak zrobić domową kaszankę,która jest w smaku genialna,pikantna, idealna jak dla mnie. Sezon grillowy rozpoczyna się polecam wcześniej przygotować kaszankę,która idealnie sprawdzi się na grillu.
Składniki
Wykonanie
1.Mięso dokładnie myjemy następnie gotujemy.
2 Mięso z głowizny i podgardle kroimy w drobną kostkę.
3. Pozostałe składniki mięsne mielimy w maszynce do mięsa o średnicy otworów 3-4 mm.
4 Kaszę płuczemy w zimnej wodzie,
5. Kaszę gotujemy na sypko w rosole.
6 Do kaszy dodajemy przecedzoną krew.
7 Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy.
8/Nadziewamy dość luźno w jelita końce zawiązujemy
9/.Kaszankę wkładamy do wrzącej wody i parzymy około 45 minut w temperaturze 85 stopni C.
10/Po zaparzeniu kaszankę układamy na drewnianej desce.
Składniki
- 2kg mięsa z głów wieprzowych
- 2 kg podgardla.
- 1/2 kg różnych podrobów (wątróbka,skórki wieprzowe)
- 2 1/2 litra krwi
- 2 1/2 kg kaszy gryczanej
- 20g-24g soli/1 kg farszu
- 2g pieprzu /1kg farszu ja daję trochę więcej lubię pikantną
- 2-3 ząbki czosnku
- 2g/ majeranku/1kg farszu
- 0,5g mielonego ziela angielskiego/1 kg farszy
- grube jelita wieprzowe.
Wykonanie
2 Mięso z głowizny i podgardle kroimy w drobną kostkę.
3. Pozostałe składniki mięsne mielimy w maszynce do mięsa o średnicy otworów 3-4 mm.
4 Kaszę płuczemy w zimnej wodzie,
5. Kaszę gotujemy na sypko w rosole.
6 Do kaszy dodajemy przecedzoną krew.
7 Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy.
8/Nadziewamy dość luźno w jelita końce zawiązujemy
9/.Kaszankę wkładamy do wrzącej wody i parzymy około 45 minut w temperaturze 85 stopni C.
10/Po zaparzeniu kaszankę układamy na drewnianej desce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz