Chrupiące skrzydełka z grilla z owocami podawane z dipem pomarańczowo-ananasowym na bazie oleju rzepakowego.
Sezon na grillowane w pełni z czego bardzo się cieszę. jest to jedna z ulubionych form obróbki termicznej produktów.Potrawy przygotowane w ten sposób są zdrowe,dietetyczne,smakują wyjątkowo.
Skrzydełka wyszły genialne w smaku w połączeniu z dipem owocowym to poezja smaku.
Składniki:
- 12 skrzydełek drobiowych
- 1 pomarańcza
- 1 puszka ananasów w puszce
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżkioleju rzepakowego
- 1 cytryna
- 6 łyżek soku ananasowego
- 1 pomarańcza
- szczypta chilli
- otarta skórka z 1cytryny.
- 3krążki ananasa z puszki
- 1sok z pomarańczy
- 1łyżeczka cukru brązowego
- 1sok z limonki
- kardamon
- pieprz biały Kamis do smaku
Wykonanie: Marynata miodowa: Wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy wlewamy do miseczki, dodajemy pozostałe składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Skrzydełka układamy na jednorazowej tacy do grilla i polewamy marynatą. Na rozgrzanym grillu stawiamy tacę ze skrzydełkami pieczemy, aż będą chrupiące (około 20 minut). W czasie pieczenia obracamy je i polewamy marynatą. Pod koniec grillowania na skrzydełkach układamy krążki ananasa i grillujemy kilka minut. Pomarańczę dokładnie myjemy następnie kroimy na cząstki grillujemy kilka min z każdej strony.
Dip pomarańczowo-ananasowy: Do wysokiego naczynia wkładamy 2 krążki ananasa, dodajemy sok z pomarańczy i cukier. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku. Jeden krążek ananasa kroimy w drobną kostkę i dodajemy do sosu. Skrzydełka podajemy z grillowanym ananasem, pomarańczą i dipem pomarańczowo- ananasowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz