Pyszny wędzony kurczak
Lato sprzyja spotkaniom towarzyskim urządzanym w ogrodzie przy grillu.Dziś mam alternatywę na takie dania, a mianowicie potrawy z wędzarni.Praktycznie możemy wszystko wędzić, mięso, drób, ryby ,owoce morza,warzywa, owoce, sery, jajka, sól. Dziś chciałaby się podzielić przepisem na wędzonego kurczaka.Dla mnie kurczak wędzony jest genialny w smaku, aromatyczny. Polecam gorąco.
Składniki:
przyprawy:
Wykonanie:
Do małego rondelka wkładamy przyprawy, zalewamy małą ilością wody.Gotujemy przez chwilę by powstał wywar, następnie schładzamy .Do garnka wlewamy wodę dodajemy sól i cukier dokładnie mieszamy, aż
cukier i sól się rozpuści. Następnie dodajmy zimny wywar jeszcze raz dokładnie mieszamy. Kurczaka dokładnie oczyszczamy, myjemy, osuszamy, układamy na desce. Siekaczem do mięsa nakłuwamy w różnych miejscach.
Do środka kurczaka wkładamy wyparzony słoik z wodą (dzięki temu kurczak nie wypłynie nam na wierzch). Tak przygotowanego wkładamy do garnka z kamionki i zalewamy solanką. Odstawiamy w chłodne miejsce na dwa trzy dni.W trakcie marynowania obracany go dwa razy w ciągu dnia. Do garnka wlewamy wodę zagotowujemy do temperatury 80 stopni, wkładamy kurczaka i parzymy około jedną godzinkę lub do osiągnięcia temperatury około 70 stopni kurczaka. Wyjmujemy kurczaka, zawieszamy na haku i wieszamy w wędzarni. Za pomocą osuszacza około 1-1,5 godziny osuszamy go.Sprawdzamy czy skórka jest sucha w dotyku. Na szafie wędzarniczej ustawiamy temperaturę około 30-40 stopni i wędzimy około 3- 4 godziny. Smarujemy kurczaka olejem i podnosimy temperaturę do 90 stopni wędzimy do czasu aż nabierze koloru i mięso kurczaka osiągnie w środku 80 stopni.
Składniki:
- 1 kurczak około 2 kg
przyprawy:
- 2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonej cebuli w proszku Kamis
- 2 łyżeczki majeranku Kamis
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka przyprawy złocistej do kurczaka Kamis
- 4 liście laurowe.
Wykonanie:
Do małego rondelka wkładamy przyprawy, zalewamy małą ilością wody.Gotujemy przez chwilę by powstał wywar, następnie schładzamy .Do garnka wlewamy wodę dodajemy sól i cukier dokładnie mieszamy, aż
cukier i sól się rozpuści. Następnie dodajmy zimny wywar jeszcze raz dokładnie mieszamy. Kurczaka dokładnie oczyszczamy, myjemy, osuszamy, układamy na desce. Siekaczem do mięsa nakłuwamy w różnych miejscach.
Do środka kurczaka wkładamy wyparzony słoik z wodą (dzięki temu kurczak nie wypłynie nam na wierzch). Tak przygotowanego wkładamy do garnka z kamionki i zalewamy solanką. Odstawiamy w chłodne miejsce na dwa trzy dni.W trakcie marynowania obracany go dwa razy w ciągu dnia. Do garnka wlewamy wodę zagotowujemy do temperatury 80 stopni, wkładamy kurczaka i parzymy około jedną godzinkę lub do osiągnięcia temperatury około 70 stopni kurczaka. Wyjmujemy kurczaka, zawieszamy na haku i wieszamy w wędzarni. Za pomocą osuszacza około 1-1,5 godziny osuszamy go.Sprawdzamy czy skórka jest sucha w dotyku. Na szafie wędzarniczej ustawiamy temperaturę około 30-40 stopni i wędzimy około 3- 4 godziny. Smarujemy kurczaka olejem i podnosimy temperaturę do 90 stopni wędzimy do czasu aż nabierze koloru i mięso kurczaka osiągnie w środku 80 stopni.
1 komentarz:
Za ten cukier należy się kara chłosty
Prześlij komentarz