Mini pizze drożdżowe z owocami.
Czasami do pewnych rzeczy musimy dorosnąć, by zmienić coś w naszym życiu. U mnie zmiana nawyków żywieniowych nastąpiła po powrocie z wakacji. Na blogu teraz będzie więcej przepisów zdrowych, dietetycznych, niskokalorycznych które wpływają na nasz metabolizm.Jestem na diecie i w tym miesiącu mam zamiar osiągnąć wymarzoną wagę. Pomysłów na dania zdrowie,niskokaloryczne mam wiele zapraszam Was już dziś na bloga. Chcę pokazać, ze danie dietetyczne może być pyszne i pięknie wyglądać. Nie zapomnę o tych, którzy nie liczą kalorii dla nich również będą pojawiać się przepisy tylko w ograniczonych ilościach. Niech te pyszne drożdżowe pizze z owcami, które są wspomnieniem będą początkiem zmian na lepsze na blogu. Kochani trzymacie za mnie kciuki i motywujecie. Muszę się do czegoś przyznać pizze robiłam przed urlopem do dziś pamiętam ich smak. Były pyszne, delikatne rozpływające się w ustach.
składniki
- 1 kg mąki
- 10 dag drożdży
- 1/4 szkl oliwy Verdenso marki Olitalia.
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 2 szklanki mleka
- 5-6 żółtek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szkl jagód
- 1 szkl malin
- 1 szkl truskawek kaszubskich
- 2 łodygi rabarbaru
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
wykonanie
Przesianą mąkę wsypać do naczynia. Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru.
Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać olej , nie przerywając wyrabiania.
Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.
Przesianą mąkę wsypać do naczynia. Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru.
Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać olej , nie przerywając wyrabiania.
Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.
Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeżeli powiększy swoją objętość
dwukrotnie.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek grubości 2 cm. Wykrawać szklanką
krążki i układać w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zostawić
do wyrośnięcia. Mniejszą szklanką środek krążka przycisnąć tworząc wgłębienie. Na środku układać maliny,kawałki rabarbaru truskawki, jagody całość posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika kamień do pieczenia pizzy,nagrzać piekarnik 180stopni. Pizze piec około 8-10 minut do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz