Pływające w sosie kurkowym nadziewane muszle kabanosami i cebula
Przepis na pływające w sosie kurkowym nadziewane muszle kabanosami i cebula
Do nadziewania muszki wybrałam kabanosy klasyczne, których smak był dominujący, który w połączeniu z delikatnym aksamitnym sosem kurkowym się uzupełniał. Danie i wyszło pyszne, genialne w smaku.Poezja smaku polecam.
składniki
- 1 opakowanie kabanosów
- 2 cebule czerwone
- olej rzepakowy
- masło klarowane
- sól
- pieprz do smaku
- makaron duże muszle
- 200g świeżych kurek
- masło klarowne
- 200ml śmietana 36%
- sol
- pieprz biały do smaku
Do gotującej wody wrzucamy makaron muszle, gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju, dodajemy łyżkę masła klarownego następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebule czerwoną,delikatnie szklimy. Kabanosy kroimy na kawałki 1-1.5 cm następnie
dodajemy do cebuli przez chwilę smażymy razem. Doprawiamy do smaku. Gorące muszle nadziewany farszem z kabanosów i cebuli.
Sos kurkowy
Kurki dokładnie oczyszczamy, płuczemy. Na patelnię wkładamy sklarowane masło, rozgrzewamy wkładamy kurki smażymy kilka minut pod koniec dodajemy śmietanę,redukujemy doprawiamy do smaku sola i pierzem Na talerzu wkładamy kurki z sosem na którym układamy nadziewane muszle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz