Grillowana pierś z kurczaka podana na karmelizowanych jabłkach z owocami.
Jabłka o tej porze roku są najsmaczniejsze, najlepsze pyszne.Nie mogło być inaczej, jabłka były inspiracją do powstania pysznego dietetycznego dania. Zrobiłam grillowaną pierś na karmelizowanych jabłkach z sałatką,owocami i sosem balsamicznym. danie robi się w kilka minut zaś efekt wspaniały.Pierś z kurczaka wyszła bardzo soczysta, a to już zasługa marynaty.
Składniki
wykonanie
Przygotowanie marynaty do miseczki wlewamy oliwę z oliwek i pokruszony rosołek.dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się składników marynaty Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy,wkładamy do marynaty ostawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny. Na rozgrzanej patelni grillowej, grillujemy pierś z kurczaka.
Na patelnię grillową wkładamy dwie łyżki masła, dodajemy krążki jabłek, chwilę grillujmy, dodajemy 3 łyżki miodu i sok z limonki, doprawiamy świeżym imbirem i szczyptą kardamonu. Grillujemy kilka minut
Na talerzu układamy karmelizowane jabłka, pierś z kurczaka, sałatę, owoce. obok robimy kleksy z kremu balsamicznego.
Składniki
- 2 sznycle z piersi kurczaka.
- 1 rosołek drobiowy Knorr
- oliwa z oliwek
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 2 jabłka grójeckie
- 2 łyżki miodu
- sok z 1/2 limonki
- kardamon do smaku
- imbir do smaku
wykonanie
Przygotowanie marynaty do miseczki wlewamy oliwę z oliwek i pokruszony rosołek.dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się składników marynaty Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy,wkładamy do marynaty ostawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny. Na rozgrzanej patelni grillowej, grillujemy pierś z kurczaka.
Na patelnię grillową wkładamy dwie łyżki masła, dodajemy krążki jabłek, chwilę grillujmy, dodajemy 3 łyżki miodu i sok z limonki, doprawiamy świeżym imbirem i szczyptą kardamonu. Grillujemy kilka minut
Na talerzu układamy karmelizowane jabłka, pierś z kurczaka, sałatę, owoce. obok robimy kleksy z kremu balsamicznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz