Szarlotka z antonówek i kwitnąca jabłoń we wcześniu

Rano spotkała mnie niespodzianka, moja jabłoń po raz drugi zakwitła ze wrześniu. By ten fakt uczcić zrobiłam pyszną szarlotkę z jabłek z prażonymi migdałami. Szarlotka wyszła pyszna, genialna w smaku, najlepsza jaką udało mi się zrobić.

składniki
  • 40 dag mąki  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr Oetker 
  •  20 dag masła 
  •  20 dag cukru  
  • szczypta soli 
  •  1 aromat waniliowy 
  •  2jajka
masa jabłkowa
  • 2kg antonówek
  • cukier według uznania
  • 1kisiel cytrynowy.
wykonanie 
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, kawałki masła, jajka, aromat. Wyrabiamy ciasto mikserem z końcówką co ciast kruchych. Przykrywamy schładzamy 30 minut.
 Masa jabłkowa 
Jabłka dokładnie myjemy następnie obieramy ,usuwamy pestki i kroimy  na kawałki. Pokrojone jabłka wkładam do garnka, dusimy  na wolnym ogniu , często mieszając pod koniec dodajemy  cukier do smaku i kisiel.
 Rozwałkowujemy  odrobinę ciasta .Wycinamy  listki do dekoracji. Z 2/3 reszty ciasta rozwałkowujemy placek o średnicy 32 centymetry. Wkładamy  do tortownicy 26 cm  Brzegi ciasta dociskamy do brzegów blaszki. Ciasto posypujemy bułką tartą, przykrywamy  masą jabłkową. Z reszty ciasta rozwałkowujemy  placek o średnicy 26 cm  Przykrywamy masę jabłkową Dekorujemy listkami. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni. na wierzchu ciasta robimy dekoracje z prażonych płatków migdałowych posypujemy cukrem pudrem.
Prześlij komentarz