Szarlotka z antonówek i kwitnąca jabłoń we wcześniu
Rano spotkała mnie niespodzianka, moja jabłoń po raz drugi zakwitła ze wrześniu. By ten fakt uczcić zrobiłam pyszną szarlotkę z jabłek z prażonymi migdałami. Szarlotka wyszła pyszna, genialna w smaku, najlepsza jaką udało mi się zrobić.
składniki
wykonanie
składniki
- 40 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr Oetker
- 20 dag masła
- 20 dag cukru
- szczypta soli
- 1 aromat waniliowy
- 2jajka
wykonanie
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do
pieczenia, cukier, sól, kawałki masła, jajka, aromat. Wyrabiamy ciasto mikserem
z końcówką co ciast kruchych. Przykrywamy schładzamy 30 minut.
Masa jabłkowa
Jabłka dokładnie myjemy następnie obieramy ,usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Pokrojone jabłka wkładam do garnka, dusimy na wolnym ogniu , często mieszając pod koniec dodajemy cukier do smaku i kisiel.
Rozwałkowujemy odrobinę ciasta .Wycinamy listki do dekoracji. Z 2/3 reszty ciasta rozwałkowujemy placek o średnicy 32 centymetry. Wkładamy do tortownicy 26 cm Brzegi ciasta dociskamy do brzegów blaszki. Ciasto posypujemy bułką tartą, przykrywamy masą jabłkową. Z reszty ciasta rozwałkowujemy placek o średnicy 26 cm Przykrywamy masę jabłkową Dekorujemy listkami. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni. na wierzchu ciasta robimy dekoracje z prażonych płatków migdałowych posypujemy cukrem pudrem.
Masa jabłkowa
Jabłka dokładnie myjemy następnie obieramy ,usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Pokrojone jabłka wkładam do garnka, dusimy na wolnym ogniu , często mieszając pod koniec dodajemy cukier do smaku i kisiel.
Rozwałkowujemy odrobinę ciasta .Wycinamy listki do dekoracji. Z 2/3 reszty ciasta rozwałkowujemy placek o średnicy 32 centymetry. Wkładamy do tortownicy 26 cm Brzegi ciasta dociskamy do brzegów blaszki. Ciasto posypujemy bułką tartą, przykrywamy masą jabłkową. Z reszty ciasta rozwałkowujemy placek o średnicy 26 cm Przykrywamy masę jabłkową Dekorujemy listkami. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni. na wierzchu ciasta robimy dekoracje z prażonych płatków migdałowych posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz