Zupy na kazdy dzień, zioła i przyprawy mojej kuchni. Biruta Markuza
Pani Biruta Markuza jest absolwentką Akademii Sztuk Pięknych. Pracowała jak scenograf w polskim przemyśle filmowym.,mieszka w Warszawie.Zajmuje tłumaczeniami z angielskiego i litewskiego,pasją jest malowanie i pisanie książek kulinarnych.
"zioła i przyprawy mojej kuchni autorka pisze jest to jej pierwsza książka o kuchni i doświadczeniach kulinarnych. Całość została podzielona na cztery większe części. Pierwsza zaczyna się od wiedzy o ziołach i roślinach krajowych, metodach zbierania, suszenia i hodowli.
Każda z roślin jest oddzielnie opisana, wraz z pochodzeniem, nazwą łacińską oraz zastosowaniem w kuchni i zielarstwie. Druga cześć to czas na przyprawy importowane. Trzeci rozdział to rodzaj poradnika o tym jakie zioła można swobodnie uprawiać w doniczkach na oknie, a które rosną lepiej w ziemi ogrodowej. Dedykowana hobbystom ponieważ obecnie wiele ziół i przypraw można kupić w świeżej postaci przez cały rok.Ostatni rozdział to zbiór przepisów, na dania,zupy, obiadowe, sosy, pasty, nalewki itd.. Wszystkie oczywiście z dodatkiem ziół.
Do napisania książki "zupy na każdy dzień zainspirowało ja motto z Filozofii smaku mistrza Brillat-Savarim"a
"Zupa jest pierwszą pociechą dla stroskanego żołądka'
W książce znajdziemy przepisy na zupy tradycyjne polskie, egzotyczne o różnym stopniu trudności. Każdy smakosz kulinarny znajdzie coś dla siebie: chłodniki na upały, gorące kapuśniaki i grochówki na zimę, świąteczne barszcze i żury oraz dania jednogarnkowe, które doskonale zastąpią cały obiad. Brakuje w książce fotografii w zamian dostajemy wiele wspaniałych przepisów.
Książki godne polecenia do których warto wracać :)Polecam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz