Indyczka z warzywami w sosie piwnym
Od dłuższego
czasu jestem na diecie dlatego do przygotowania dania konkursowego wybrałam
indyczkę. Pewnie jeszcze raz powtórzę to danie w święta ponieważ indyczka
wyszła pyszna, dietetyczna. Dodanie piwa do pieczenia podkreśliło smak,
aromat. Było pysznie. Jednym słowem strzał w 10.
Przepis bierze udział w
konkursie z piwem książęcym chlebowo-miodowym.
Składniki
- 1 indyczka
- 500ml chlebowo miodowe Książęce
- 5 ząbków czosnku
- 2 pomarańcze
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- Liście laurowe
- Masło
- Sól, pieprz do smaku
- Majeranek
- Miód
Wykonanie
Indyczkę
dokładnie myjemy, kroimy na kawałki. Do miseczki wkładamy rozgnieciony
czosnek, sól, pieprz, majeranek dokładnie mieszkamy. Mieszanką przypraw
nacierany części indyczki i odstawiany w chłodne miejsce. Cześć
mieszanki przypraw mieszamy z dwoma łyżkami masła wkładamy pod skórę filetu.(
mięso będzie bardziej soczyste) Pomarańcze myjemy, sparzamy i kroimy w plastry.
Warzywa obieramy kroimy na mniejsze kawałki.
Do brytfanki wkładamy
części indyczki, warzywa, przyprawy, na wierzchu układamy plastry pomarańczy
zalewamy piwem pieczemy pod przykryciem.. Indyczkę wstawiamy do piekarnika
nagrzanego 180 stopni pierzemy do miękkości. Co jaki czas indyczkę polewamy
sosem z pieczenia. Pod koniec mięso smarujemy miodem . Pieczemy do
zarumienienia.
Indyczkę
podajemy z warzywami, pomarańczami i sosem z pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz