pstrąg z warzywami w piwie
Przygotowanie oryginalnej potrawy z pstrąga z piwem chlebowe- miodowe Książęce może być nie lada wyzwaniem. Wszystkie trudy wynagrodzi widok gości z apetytem zajadających pstrąga. Danie jest pyszne dietetyczne poezja smaku.
Przepis bierze udział w konkursie piwa chlebowe-miodowe Książęce.
Składniki.
Pstrąga dokładnie oczyszczam płucze.Tuszkę nacieram sola, skrapiam sokiem z cytryny,obkładam świeżym tymiankiem. Szalotki, czosnek obieramy następnie siekamy. marchewkę obieram kroję w krążki. W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy oliwę,szklimy szalotkę, czosnek, marchewkę,zielony groszek Smażymy 3 minuty, zalewamy 200 ml piwa. Pstrąga układamy na warzywach i pieczemy około 25 minut w temp 230stopni. Co jakiś czas polewamy resztą piwa. Powstały podczas pieczenia sos , przelewamy do rondla i gotujemy 5 minut. Robimy zasmażkę z masła i mąki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pstrąga podajemy na warzywach.
Przepis bierze udział w konkursie piwa chlebowe-miodowe Książęce.
Składniki.
- 1 pstrąg
- sok z cytryny
- świeży tymianek i bazylia
- 1 marchewka
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki małsa
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku.
- groszek zielony mrożony
- 500ml piwa chlebowe miodowe Książęce
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- sol i pieprz do smaku
Pstrąga dokładnie oczyszczam płucze.Tuszkę nacieram sola, skrapiam sokiem z cytryny,obkładam świeżym tymiankiem. Szalotki, czosnek obieramy następnie siekamy. marchewkę obieram kroję w krążki. W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy oliwę,szklimy szalotkę, czosnek, marchewkę,zielony groszek Smażymy 3 minuty, zalewamy 200 ml piwa. Pstrąga układamy na warzywach i pieczemy około 25 minut w temp 230stopni. Co jakiś czas polewamy resztą piwa. Powstały podczas pieczenia sos , przelewamy do rondla i gotujemy 5 minut. Robimy zasmażkę z masła i mąki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pstrąga podajemy na warzywach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz