Knedle tyrolskie w rosole
. Knedle wyszły bardzo dobre delikatne są fajną alternatywą do podania rosołu z makaronem.
składniki
Z kromki chleba wykroić środek, następnie miąższ kroimy w kostkę. Do miski wkładamy chlebowe kostki,dodajemy szynkę, szczypiorek, pietruszkę, gałka muszkatołowa, jajko. Dodajemy mleko odstawiony, aż całość zmięknie, miksujemy.Jeśli mieszanina jest zbyt rzadka dodajemy mąki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagniatamy ciasto lepimy kulki wielkości orzechów włoskich. Zagotowujemy bulion wrzucamy knedle i gotujemy około 15 minut na małym ogniu, żeby się nie rozpadły.
składniki
- 100g chleba
- 100ml mleka
- 100g surowej wędzonej szynki speck
- 40 mąki
- 1 jajko
- 10g natki pietruszki
- 3 g szczypiorku
- 1/2 litra bulionu
- gałka muszkatołowa do smaku
- sól, pieprz biały do smaku
Z kromki chleba wykroić środek, następnie miąższ kroimy w kostkę. Do miski wkładamy chlebowe kostki,dodajemy szynkę, szczypiorek, pietruszkę, gałka muszkatołowa, jajko. Dodajemy mleko odstawiony, aż całość zmięknie, miksujemy.Jeśli mieszanina jest zbyt rzadka dodajemy mąki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagniatamy ciasto lepimy kulki wielkości orzechów włoskich. Zagotowujemy bulion wrzucamy knedle i gotujemy około 15 minut na małym ogniu, żeby się nie rozpadły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz