Oponki waniliowe
W weekend przygotowałam na deser pyszne pachnące wanilią oponki.Sekret lekkich, pysznych oponek polega na smażeniu w wysokim naczyniu tak, aby smażyły się całkowicie zanurzone we wrzącym smalcu.Swój cudowny smak oponki zawdzięczają tajemniczemu składnikowi, jakim jest napój waniliowy Alpro. Jeśli ktoś nie ma może dodać mleko i dużo wanilli. Oponki go genialne !!!
Składniki
- 1/2 kg mąki
- 50g masła
- 50g cukru
- cukier waniliowy
- 25 drożdży
- 2 jajka
- 1 szklanka napoju sojowego waniliowego Alpro do nabycia w sklepie sklep sante
- sól
- aromat
- smalec do smażenia
wykonanie
Do miski wsypujemy1/4 kg mąki
zaparzamy 1/2 l wrzącego napoju sojowego waniliowego.sklpe sante Drożdże rozpuszczamy w
1/4 l ciepłego napoju sojowego waniliowego wlewamy do
ostudzonego zaparzonego ciasta,mieszamy i zostawiamy w spokoju na 30 minut.
Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym wlewamy do rozczynu. Dosypujemy mąkę i
dobrze wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania wlewamy roztopione masło .
Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na
grubość 1 cm wykrawać krążki,
pozostawiamy do wyrośnięcia .Wyrośnięte krążki smażymy na gorącym smalcu. Po
zrumienieniu wyjmujemy na ręcznik papierowy. Posypujemy cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz