Tortellini z ricottą i burakami
Od jakiegoś czasu kuchnia włoska coraz częściej gości w moim menu z kilku powodów. Wygrałam i dostałam kilka książek do recenzji. Na blogu pojawi się więcej przepisów kuchni włoskiej. na pierwszy ogień poszły tortellini ricottą i buraki
składniki
Do miski wsypujemy mąkę,dodajemy jajka,oliwę,sól wszystko wyrabiamy. Przekładamy na stolnicę następnie wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na około 30 minut.
Przygotowanie nadzienia.
Ugotowane buraki przekładamy do wysokiego naczynia dodajemy ricottę doprawiamy do smaku solą i pieprzem miksujemy na gładką masę.
Ciasto rozwałkowujemy następnie wycinamy krążki, Na każdy nakładamy farsz ,brzegi ciasta zwilżamy wodą, przykrywamy drugim krążkiem.
Do garnka wlewamy wodę, solimy zagotowujemy. Gotujemy około 7minut.
Na talerzu układamy tortellini skrapiamy roztopionym masłem posypujemy starym parmezanem.
- 1/2 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 1/2 oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 buraki ugotowane
- 25 dag sera ricotta
- sól,pieprz do smaku
- masło
- 10dag stopionego masła
- listki świeżych ziół
- starty parmezan
Do miski wsypujemy mąkę,dodajemy jajka,oliwę,sól wszystko wyrabiamy. Przekładamy na stolnicę następnie wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na około 30 minut.
Przygotowanie nadzienia.
Ugotowane buraki przekładamy do wysokiego naczynia dodajemy ricottę doprawiamy do smaku solą i pieprzem miksujemy na gładką masę.
Ciasto rozwałkowujemy następnie wycinamy krążki, Na każdy nakładamy farsz ,brzegi ciasta zwilżamy wodą, przykrywamy drugim krążkiem.
Do garnka wlewamy wodę, solimy zagotowujemy. Gotujemy około 7minut.
Na talerzu układamy tortellini skrapiamy roztopionym masłem posypujemy starym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz