,Kobiece uciechy podniebienia" z Polsat Food Network-wyniki konkursu
Kochani mamy juz wyniki By uniknąć pomówieniom, że przyznaję nagrody po znajomości postanowiłam powierzyć to zadanie koleżance (http://karczmahonorietty.blogspot.com/). I to jej decyzją przyznaję nagrody jak następuje:
Wyniki
1 miejsce Kasia Selaszuk
Rolada różana śmietankowa
SKŁADNIKI:
jajka- 6 szt
mąka -6 łyżek
cukier -6 łyżek
proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
tłuszcz
barwnik spożywczy czerwony-szczypta
barwnik zielony -szczypta
KREM
śmietana kremówka ( PURATOS)
cukier puder -2 łyżki
truskawki
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto na różę
Z jednego jajka, oddzielić białko od żółtka.
Białko ubić z łyżką cukru, na sztywną pianę.
Do ubitej piany dodać żółtko i barwnik czerwony, dalej ubijając.
Łyżkę mąki wymieszać z odrobiną proszku, przesiać do piany, delikatnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem, natłuścić tłuszczem.
Łyżeczką wykładać porcje ciasta, rozmazując je po papierze, tak aby powstały nam róże.
2. Ciasto na listki
Przygotować ciasto tak samo jak pierwsze, tylko dodać barwnik zielony. Łyżeczką wykładać ciasto, między różami, by nam powstały zielone listki.
Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stop.na 5 minut.
3.Ciasto biszkoptowe
Trzecie ciasto przygotować w ten sam sposób z pozostałych składników, tylko bez barwników.
Ciasto wylać na podpieczoną dekorację, włożyć do piekarnika, piec do lekkiego zrumienienia.
Z upieczonej rolady , usunąć pergamin, zawinąć ciasto w ściereczkę.
KREM
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Truskawki umyć , osączyć, pokroić na połówki.
Roladę rozwinąć, posmarować śmietaną, ułożyć połówki truskawek, ciasno zwinąć w rulon
4 miejsce Marzena Szkodzińska
Wyniki
1 miejsce Kasia Selaszuk
Grillowane karmelowe nektarynki z lodami
Składniki na 2 osoby:
2 dojrzałe nektarynki/brzoskwinie
kilka łyżek domowego cukru z wanilą( miałki cukier wymieszany z ziarenkami z kilku lasek wanilii)
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki owoców leśnych
gałązkę rozmarynu
4 gałki lodów ( u mnie śmietankowo-czekoladowe)
Przygotowanie:
Na suchej patelni prażymy na złoto płatki migdałow.
Myjemy i kroimy nektarynki , wyjmujemy pestkę. Połówki nektarynek obficie posypujemy cukrem wymiesznym z ziarenkami wanilii.
Rozgrzewamy grill lub patelnię do grillowania. Jeśli Wasza patelnia tego wymaga, to należy ją natłuścić.
W
miejscu pestki umieszczamy parę igiełek rozmarynu. Połówki nektarynek
grillujemy z obu stron (z każdej 3-4 minuty). Czas grillowania zależy
od stopnia dojrzałości nektarynek. Grillując stronę pokrytą cukrem
uważajmy, aby ten się zbytnio nie przypaił. Jeśli zachodzi taka potrzeba
zmiejszamy połmień.
“Zgrillowane”
nektarynki wykładamy na talerzyki, usuwamy rozmaryn, dodajemy po gałce
lodów, posypujemy uprażonymi płatkami migdałów i owocami leśnymi.
Podajemy natychmiast.
2 miejsce Monika Piłka
Gruszotka
Składniki:
- 315 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 225 g zimnego masła
- 50 ml lodowatej wody
- 2 kg gruszek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250 g cukru
- 30 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 150 g cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 165 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 115 g roztopionego masła
Sposób przygotowania:
Przygotuj
spód: wymieszaj 315 g mąki z łyżką cukru i łyżeczką soli. Dodaj masło
pokrojone w kostkę. posiekaj nożem. Dodaj odrobinę wody i szybko wyrób.
Zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
Owoce
umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę. Skrop je
cytryną i dodaj 250 g cukru, 30 g mąki, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżkę
cynamonu i gałkę. Wymieszaj.
Ciasto
wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Wyłóż nim formę natłuszczoną lub wyłożoną
papierem do pieczenia. Brzegi ciasta powinny wystawać poza formą. Owoce
ułóż równo na spodzie - forma powinna być jak najdokładniej nimi
wypełniona. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz przez 30
minut.
Ze
150 g cukru, reszty cynamonu i soli, mąki, proszku do pieczenia i
roztopionego masła zagnieć kruszonkę. Posyp nią ciasto i piecz jeszcze
godzinę.
Możesz podawać na ciepło - np. z lodami i bitą śmietaną lub ostudzone posypane cukrem pudrem. Najlepsze jest następnego dnia.
3 miejsce Danuta Piecyk
SKŁADNIKI:
jajka- 6 szt
mąka -6 łyżek
cukier -6 łyżek
proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
tłuszcz
barwnik spożywczy czerwony-szczypta
barwnik zielony -szczypta
KREM
śmietana kremówka ( PURATOS)
cukier puder -2 łyżki
truskawki
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto na różę
Z jednego jajka, oddzielić białko od żółtka.
Białko ubić z łyżką cukru, na sztywną pianę.
Do ubitej piany dodać żółtko i barwnik czerwony, dalej ubijając.
Łyżkę mąki wymieszać z odrobiną proszku, przesiać do piany, delikatnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem, natłuścić tłuszczem.
Łyżeczką wykładać porcje ciasta, rozmazując je po papierze, tak aby powstały nam róże.
2. Ciasto na listki
Przygotować ciasto tak samo jak pierwsze, tylko dodać barwnik zielony. Łyżeczką wykładać ciasto, między różami, by nam powstały zielone listki.
Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stop.na 5 minut.
3.Ciasto biszkoptowe
Trzecie ciasto przygotować w ten sam sposób z pozostałych składników, tylko bez barwników.
Ciasto wylać na podpieczoną dekorację, włożyć do piekarnika, piec do lekkiego zrumienienia.
Z upieczonej rolady , usunąć pergamin, zawinąć ciasto w ściereczkę.
KREM
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Truskawki umyć , osączyć, pokroić na połówki.
Roladę rozwinąć, posmarować śmietaną, ułożyć połówki truskawek, ciasno zwinąć w rulon
4 miejsce Marzena Szkodzińska
Składniki:
- 150 g mąki orkiszowej
- 50 g płatków owsianych górskich
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 5 jabłek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść rodzynek
- garść żurawiny
Wykonanie:
Jabłka
obieramy i kroimy na kawałki, przekładamy do wysmarowanej masłem
żaroodpornej formy. Posypujemy cukrem trzcinowym, cynamonem, rodzynkami i
żurawiną. Przygotowujemy kruszonką - w misce mieszamy ze sobą makę,
zimne kawałki masła, cukier puder i płatki owsiane, rozdrabniamy palcami
i posypujemy jabłka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 220
stopni przez 20-25 minut.
Podajemy ciepłe z kulką lodów waniliowych.
5.miejsce Edyta Kondrat
Deser z musem czekoladowym i jagodami
Składniki /4 porcje/:
150 g gorzkiej czekolady
375 ml śmietanki 30%
1 szklanka jagód (mogą być mrożone)
2 małe opakowania herbatników
kilka listków mięty
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. W tym
czasie ubić na sztywno śmietankę. Na koniec dodać ostudzoną czekoladę
i
wymieszać ją ze śmietanką. Wstawić do lodówki na co najmniej
godzinę.
Herbatniki rozkruszyć w misie blendera. Listki mięty opłukać i
posiekać.
W pucharkach układać warstwami: rozkruszone herbatniki, mus, jagody i
miętę, aż do wyczerpania składników. Ozdobić miętą i wstawić do
lodówki
na kilka godzin, chociaż bardziej niecierpliwi mogą jeść od razu
Wszystkim Uczestnikom pięknie dziękujmy
Zwycięzców prosimy o przesłanie danych na adres blog.molki @interia.pl
Pozdrawiamy i zapraszamy do udziału w konkursach na blogu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz