książecy miodownik
Zostałam
zaproszona do udziału w konkursie z piwem. Zadaniem było opracowaniu autorskiego przepisu na potrawę
stanowiącą najlepsze smakowe połączenie z piwem Książęce Chlebowo Miodowe.
Nazwa piwa i inne skojarzenia pomogły w
wyborze. Nie mogło być inaczej jak przygotować książęcy miodownik. Tak w
tajemnicy to był strzał w 10, piwo podkręciło smak ciasta .Aromat miody z
piwem wieńczony smażonymi orzechami polewą i czekoladą. Zadowoli każde
podniebienie. Od mniejszego po większego konesera słodyczy.
Przepis
bierze udział w konkursie Książęce Chlebowo Miodowe
składniki
ciasto
ciasto
- 1/2 kg mąki
- ¾ szkl cukru
- 15 dag margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu kurpiowskiego prawdziwego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
smażone
orzechy
- 30dag orzechów włoskich
- 10dag cukru
- 3 łyżki Książęce Chlebowo Miodowe
- 2łyżki miodu kurpiowskiego
- 12 dag masła
dodatkowo
- 1 masa kajmakowa
- 1 polewa czekoladowa
- 1/2 szkl ponczu
wykonanie
Do miski wkładamy przesiana mąkę sodę, mieszamy suche składniki. Do suchych składników dodajemy margarynę, miód i jajka zagniatamy ręcznie lub mikserem. Ciasto dzielimy na pół i wykładamy w dwie formy wyłożone papierem do pieczenia.
Do miski wkładamy przesiana mąkę sodę, mieszamy suche składniki. Do suchych składników dodajemy margarynę, miód i jajka zagniatamy ręcznie lub mikserem. Ciasto dzielimy na pół i wykładamy w dwie formy wyłożone papierem do pieczenia.
.Przygotowanie smażonych orzechów Do garnka
wkładamy miód, masło, piwo cukier chwilę gotujemy dodajemy orzechy i smażymy
około 7 minut.
Pierwszy placek pieczemy około 20-30 minut w 180stopniach do zarumienienia
Pierwszy placek pieczemy około 20-30 minut w 180stopniach do zarumienienia
Na drugi placek wykładamy smażone gorące orzechy
.Pieczemy około 20-30 minut do zarumienienia Składanie ciasta, upieczone
ciasto studzimy. Placek bez orzechów nasączamy ponczem, smarujemy
konfiturą wiśniową masą kajmakową, przykrywamy drugim plackiem z orzechami
polewamy polewą czekoladową posypujemy orzechami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz