Pyszne domowe wędzone żeberka
Najlepsze wędzonki to przygotowane w zaciszu domowego ogniska, które możemy przygotować sami. Nie wymaga zbyt wielkiego wysiłku zaś efekt wspaniały. Żeberka są przepyszne na zimno idealnie podkreślą smak zupy, bigosu, fasolki po bretońsku czy innych dań. Smak, aromat żeberek jest wyjątkowy do których mamy słabość znikają dość szybko z lodówki. Żeberka możemy parzyć są bardziej miękkie ale tracą częściowo zapach z wędzarni. Parzenie żeberek jest kwestią gustu smakosza. U nas połowa do parzenia druga nie :)
Do garnka wlewamy wodę dodajemy kilka ziaren pieprzu kolorowego, liście laurowe, wodę zagotowujemy. Po uwędzeniu wkładamy żeberka do gorącej wody o temperaturze około 80-85 stopni do osiągnięcia w środku temperatury 68 stopni. Woda nie może się zagotować. W przybliżeniu czas parzenia można określić 1 kg wędzonki -50-60 minut parzenia. Wyjmujemy schab po procesie parzenia wkładamy do zimnej wody. Zostawiamy do wystudzenia..
Jak chcemy użyć wędzone żeberka dodając do dań gotowanych pomijamy parzenie
Składniki
- 2kg żeberek wieprzowych
Peklowanie
- 10 łyżeczek peklosoli
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki suszonej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki pieprzu kolorowego mielonego
Parzenie
Żeberka dzielimy na kawałki, dokładnie myjemy,
odciskamy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem. Do miseczki wkładamy peklosól,
cukier brązowy, suszoną cebulę, drobno pokrojony czosnek, pieprz kolorowy, ziele angielskie wszystko dokładnie
mieszamy. Żeberka nacieramy mieszanką peklującą, pozostawiamy w chłodnym miejscu
na 24 godziny. Włączamy wędzarnie, wieszamy szynki na
drążku ustawiamy temperaturę na około 40 stopni bez dymu wędzimy około 30-60
minut, następnie podnosimy temperaturę na około 50-60 stopni wędzimy około
120 minut. Podnosimy do 70 stopni wędzimy około 60 minut, pod koniec
przechodzimy na 90 stopni 30 minut.
Do garnka wlewamy wodę dodajemy kilka ziaren pieprzu kolorowego, liście laurowe, wodę zagotowujemy. Po uwędzeniu wkładamy żeberka do gorącej wody o temperaturze około 80-85 stopni do osiągnięcia w środku temperatury 68 stopni. Woda nie może się zagotować. W przybliżeniu czas parzenia można określić 1 kg wędzonki -50-60 minut parzenia. Wyjmujemy schab po procesie parzenia wkładamy do zimnej wody. Zostawiamy do wystudzenia..
Jak chcemy użyć wędzone żeberka dodając do dań gotowanych pomijamy parzenie
2 komentarze:
Pomieszanie z poplątaniem, raz są żeberka raz jest schab, przypomina to kopiuj i wklej z 2 przepisów. Mało wiarygodne, a raczej wcale.
Pomieszanie z poplątaniem, są żeberka jest schab i sa szynki w ramach jednego przepisu!
Przypomina to metodę kopiuj i wklej z 3 przepisów. Mało wiarygodne a właściwie wcale.
Prześlij komentarz