Polędwiczka wieprzowa na trzy sposoby podana z warzywami i kurkami smażonymi na maśle.
Przepis został wyróżniony w konkursie dla blogerów kulinarnych przez markę Hendi
Uwielbiam polędwiczkę wieprzową, staram się przyrządzać na wiele sposobów zawsze jest genialna w smaku, delikatna rozpływająca się w ustach. Do przygotowania polędwiczki wykorzystałam trzy obróbki termiczne: smażenie, gotowanie na parze i wędzenie. Dodatkowo wzbogaciłam danie domowym wędzonym serkiem ala oscypek całość uzupełniały warzywa (bataty,pomidorki, fasolka. A kropeczkę nad "i' postawiły kurki smażone na maśle. Smaki wzajemnie się uzupełniały zaś sos maślany z kurek nadał wyjątkowości daniu. Tak podaną polędwiczkę w otoczeniu warzyw,kurek i sosu zachwycą naszych bliskich, przyjaciół czy znajomych.
Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez marke Hendi
Uwielbiam polędwiczkę wieprzową, staram się przyrządzać na wiele sposobów zawsze jest genialna w smaku, delikatna rozpływająca się w ustach. Do przygotowania polędwiczki wykorzystałam trzy obróbki termiczne: smażenie, gotowanie na parze i wędzenie. Dodatkowo wzbogaciłam danie domowym wędzonym serkiem ala oscypek całość uzupełniały warzywa (bataty,pomidorki, fasolka. A kropeczkę nad "i' postawiły kurki smażone na maśle. Smaki wzajemnie się uzupełniały zaś sos maślany z kurek nadał wyjątkowości daniu. Tak podaną polędwiczkę w otoczeniu warzyw,kurek i sosu zachwycą naszych bliskich, przyjaciół czy znajomych.
Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez marke Hendi
Składniki
Polędwiczka pieczona
- 1 polędwiczka wieprzowa
- Świeży tymianek
- masło
- Sól, pieprz do smaku
Polędwiczka
gotowana na parze
- 1 polędwiczka wieprzowa
- Świeży tymianek
- Sól, pieprz do smaku
Polędwiczka
wędzona
- 1 polędwiczka wieprzowa
- solanka
- 1 litr wody
- 2 czubate łyżki pektosmaczek
- 6 liści laurowych pokruszonych
- 2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka pieprzu z kolendrą
- 3 -4 ząbki czosnku
- 2 ziela jałowca
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
ser wędzony
- 1szt ser biały typu włoskiego
- Przyprawy
- 1/2 litra wody
- 30 g soli kuchennej
Dodatki
- 100g kurek
- Łyżka masła
- Sok z cytryny
- Bataty
- Fasolka szparagowa
- Ogórek świeży
- jeżyny
- pomidory koktajlowe
Wykonanie
Polędwiczka
pieczona
Polędwiczkę
wieprzową oczyszczamy z błon i tłuszczu, następnie myjemy i osuszamy.Bardzo delikatnie maszynką klik zmiękczamy polędwiczkę. Wprowadzamy przyprawy w głąb mięsa. Polędwiczka jest lepiej doprawiona i skracamy czas obróbki. Na rozgrzanej patelni klik obsmażamy polędwiczkę z każdej strony na maśle. Polędwiczkę przekładamy do naczynia do zapiekania,
przelewamy sos z patelni. Posypujemy świeżym tymiankiem i pieprzem. Naczynie
przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnikaklik na 180 stopni
na około 10-15 minut. Na dwie minuty przed końcem zdejmujemy folie aluminiową. By mieć pewność ze polędwiczka jest idealna sprawdzamy termometrem spożywczym klik
Polędwiczka
gotowana na parze
Polędwiczkę
wieprzową oczyszczamy z błon i tłuszczu następnie myjemy i
osuszamy. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i świeżym tymiankiem. Polędwiczkę
wieprzową układamy na folii
spożywczej zawijamy jak cukierek w rulon szczelnie. Czynność powtarzamy dwa
razy. Posypujemy solą i ulubionymi ziołami. Wkładamy do multicookera klik ustawiamy program gotowanie na parze i gotujemy do miękkości
Polędwiczka
wędzona
Polędwiczkę oczyszczamy pozbawiamy błon ,
dokładnie myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym.
Peklowanie
Do naczynia którym będziemy peklować
polędwiczki wlewamy wodę dodajemy pieprz liście laurowe, czosnek, jałowiec
paprykę i pekrosmaczek. Mieszamy do rozpuszczenia się pelkosmaczka. Do
solanki wkładamy polędwiczki, wstawiamy do lodówki na 3 -4 dni.
Wyjmujemy polędwiczkę myjemy pod wodą
osuszamy ręcznikiem papierowym. W
polędwiczkę wbijamy hak rzeźniczy klik Na drążku wieszamy polędwiczkę i wentylatorem
/wiatraczkiem osuszamy około 2-3 godziny ( polędwiczka powinna być sucha.
Jak się uda na polędwiczce obkładamy liśćmi laurowymi z solanki.
Wędzenie
Ustawiamy komorę wędzarni na 50 stopni
wędzimy przez około 3,5 godziny podnosimy temperaturę do 70 stopni i wędzimy
około 40 minut.
Smażone kurki
Kurki umyć, oczyścić.Na rozgrzaną patelnię wkładamy łyżkę masła,kurki smażymy kilka minut do odparowania płynu. Delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny kurki zachowają ładny kolor
wędzony ser
Warzywa
Bataty obieramy, myjemy gotujemy, foremką do wycinania wzorów wycinamy kształcie walca. Fasolkę szparagową gotujemy al dente. Cebulę czerwoną pieczemy razem z polędwicą.
Smażone kurki
Kurki umyć, oczyścić.Na rozgrzaną patelnię wkładamy łyżkę masła,kurki smażymy kilka minut do odparowania płynu. Delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny kurki zachowają ładny kolor
wędzony ser
Warzywa
Bataty obieramy, myjemy gotujemy, foremką do wycinania wzorów wycinamy kształcie walca. Fasolkę szparagową gotujemy al dente. Cebulę czerwoną pieczemy razem z polędwicą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz