Polędwiczka wieprzowa na trzy sposoby podana z warzywami i kurkami smażonymi na maśle.

Przepis został wyróżniony w konkursie dla blogerów kulinarnych przez markę Hendi  

 Uwielbiam polędwiczkę wieprzową, staram się przyrządzać na wiele sposobów zawsze jest genialna w smaku, delikatna rozpływająca się w ustach. Do przygotowania polędwiczki wykorzystałam trzy obróbki termiczne: smażenie, gotowanie na parze i wędzenie. Dodatkowo wzbogaciłam danie domowym wędzonym serkiem ala oscypek całość uzupełniały warzywa (bataty,pomidorki, fasolka. A kropeczkę nad "i' postawiły kurki smażone na maśle. Smaki wzajemnie się uzupełniały zaś sos maślany z kurek nadał wyjątkowości daniu. Tak podaną polędwiczkę w otoczeniu warzyw,kurek i sosu zachwycą  naszych bliskich, przyjaciół czy znajomych. 
Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez marke  Hendi
Składniki
Polędwiczka pieczona

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • Świeży tymianek
  • masło 
  • Sól, pieprz do smaku
Polędwiczka gotowana na parze

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • Świeży tymianek
  • Sól, pieprz do smaku



Polędwiczka wędzona

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • solanka 
  • 1 litr wody
  • 2 czubate łyżki  pektosmaczek
  • 6 liści laurowych pokruszonych
  • 2 łyżeczki grubo mielonego  czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu z  kolendrą
  •  3 -4 ząbki czosnku
  • 2 ziela jałowca
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
ser wędzony 

  • 1szt ser biały typu włoskiego
  • Przyprawy 
  • 1/2 litra  wody 
  • 30 g soli kuchennej  
Dodatki

  • 100g kurek
  • Łyżka masła
  • Sok z cytryny
  • Bataty 
  • Fasolka szparagowa
  • Ogórek świeży 
  • jeżyny 
  • pomidory koktajlowe



Wykonanie
Polędwiczka pieczona
Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon  i tłuszczu, następnie myjemy i osuszamy.Bardzo delikatnie  maszynką  klik zmiękczamy polędwiczkę. Wprowadzamy przyprawy w głąb mięsa. Polędwiczka jest lepiej doprawiona i skracamy czas obróbki. Na rozgrzanej  patelni klik obsmażamy polędwiczkę  z każdej strony na maśle. Polędwiczkę przekładamy do naczynia do zapiekania, przelewamy sos z patelni. Posypujemy świeżym tymiankiem i pieprzem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnikaklik na 180 stopni na około 10-15 minut. Na dwie minuty przed końcem zdejmujemy folie aluminiową. By mieć pewność ze polędwiczka jest idealna sprawdzamy termometrem spożywczym klik
Polędwiczka gotowana na parze
Polędwiczkę wieprzową   oczyszczamy z błon i tłuszczu następnie myjemy i osuszamy. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i świeżym tymiankiem. Polędwiczkę wieprzową  układamy na folii spożywczej zawijamy jak cukierek w rulon szczelnie. Czynność powtarzamy dwa razy. Posypujemy solą i ulubionymi ziołami.  Wkładamy do multicookera klik ustawiamy program gotowanie na parze i gotujemy do miękkości 
Polędwiczka wędzona
Polędwiczkę oczyszczamy pozbawiamy błon , dokładnie myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym.
Peklowanie
Do naczynia  którym będziemy peklować polędwiczki wlewamy wodę dodajemy pieprz liście laurowe, czosnek, jałowiec paprykę  i pekrosmaczek. Mieszamy do rozpuszczenia się pelkosmaczka. Do solanki wkładamy polędwiczki, wstawiamy do lodówki na 3 -4 dni. 
Wyjmujemy polędwiczkę myjemy pod wodą osuszamy ręcznikiem papierowym.  W polędwiczkę wbijamy hak rzeźniczy klik Na drążku wieszamy polędwiczkę i wentylatorem /wiatraczkiem osuszamy około  2-3 godziny ( polędwiczka powinna być sucha.  Jak się uda na polędwiczce obkładamy liśćmi laurowymi z solanki.
Wędzenie  
Ustawiamy komorę wędzarni na 50 stopni wędzimy przez około 3,5 godziny podnosimy temperaturę do 70 stopni i wędzimy około 40 minut.
Smażone kurki 
Kurki umyć, oczyścić.Na rozgrzaną patelnię wkładamy łyżkę masła,kurki smażymy kilka minut do odparowania płynu. Delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny kurki zachowają ładny kolor

wędzony ser 

Warzywa 
Bataty obieramy, myjemy gotujemy, foremką do wycinania wzorów wycinamy  kształcie walca. Fasolkę szparagową gotujemy al dente. Cebulę czerwoną pieczemy razem z polędwicą. 



Brak komentarzy: