Boczek wędzony peklowany na sucho.
Wszyscy
znamy zalety domowych wędlin. Dziś przygotowałam boczek wędzony peklowany na
sucho. Do przygotowania boczku wykorzystałam moją kompozycję przypraw możemy ją
modyfikować według własnych upodobań. Latem polecam stosować mniejszą ilość
soli. Boczek w smaku jest bardzo aromatyczny i pyszny w smaku w każdym kęsie
czuć aromat przypraw. Jest bardzo miękki i delikatny Każdy kęs to uczta smakowa dla podniebienia. Boczek jest przepyszny gorąco polecam J
Składniki
- 3 kg boczku
Przyprawy
- 5 liści laurowych
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
- 1 łyżeczka cebuli suszonej
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 2 łyżki soli peklującej
- 3-4 szt ziela angielskiego
Parzenie
- Kilka liści laurowych
- 3-5 Ziele angielskie
- Kilka ziaren pieprzu czarnego
- Kilka ziaren pieprzu kolorowego
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka
majeranku
Wykonanie
Do moździerza
wkładamy przyprawy liście laurowe, majeranek, pieprz czarny, pieprz kolorowy,
paprykę, cebulę suszoną, cukier brązowy, sól peklująca, ziele angielskie i
obrany czosnek. Przyprawy dokładnie
ucieramy na jednolitą masę.
Boczek
dokładnie myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym. Boczek kroimy na dwie części, nacieramy
wcześniej przygotowaną nacierką. Maszynką do zmiękczania mięsa wbijamy ostrza w
mięso. Boczek wstawiamy do lodówki. Po około 12 godzinach czynność zmiękczania
boczku, powtarzamy i ponownie boczek
wstawiamy do lodówki na kolejne 12 godzin.
Boczek już jest gotowy do wędzenia. Jak mamy czas możemy boczek zostawić
na kolejną dobę w lodówce. Tak przygotowany boczek wstawiamy do komory wędzarni
Borniak.
Wędzimy :
50 stopni około
3 godziny
60 stopni
około 1 godzinkę.
Parzenie
Na około ½ godziny
przed końcem wędzenia przygotowujemy wodę do parzenia. Do dużego garnka wlewamy
wodę dodajemy przyprawy Dodatkowo możemy przez parzeniem spróbować kawałek
boczku i ocenić słoność boczku. Jak jest za mało słony możemy dodać sol do
parzenia. Gotujemy wodę kontrolując temperaturę. Jak wodę osiągnie temperaturę
około 90 stopni zmniejszamy zmniejszyć grzanie kuchenki do minimum Boczki wkładamy do
garna i parzymy w temperaturze nie przekraczającej 80 stopni około 1,5 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz