Pyszna szynka wołowa wędzona
Dziś tłusty czwartek mam dla Was, przepis na pyszną szynkę wołową zamiast przepisu na pączki. Szynka w smaku przepyszna, zdrowa dietetyczna. Palce lizać:) Koniecznie wypróbujcie przepis :) Powodzenia :)
składniki
·
1,5 kg wołowiny krzyżowo- kwiatowej
Peklowanie
·
56g peklosoli/ 1 kg mięsa
·
2 szt ząbków czosnku
·
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
·
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
·
1/2 łyżeczki suszonego cząbru
Wykonanie
Szynkę przycinamy formułując kuleczkę dokładnie myjemy, odciskamy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem. Do pojemnika wlewamy wodę dodajemy peklosól, czosnek, ziele angielskie, pieprz, cząber mieszamy do rozpuszczenia. Za pomocą strzykawki z igłą nastrzykujemy solanką szynkę w kilku miejscach. Wkładamy do pojemnika z solanką i wstawiamy do lodówki na 5 dni. W trakcie peklowania sprawdzamy wygląd i zapach solanki. Jeśli będzie mętna wyjmujemy mięso, myjemy wodą i robimy nową solankę.
Szynkę przycinamy formułując kuleczkę dokładnie myjemy, odciskamy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem. Do pojemnika wlewamy wodę dodajemy peklosól, czosnek, ziele angielskie, pieprz, cząber mieszamy do rozpuszczenia. Za pomocą strzykawki z igłą nastrzykujemy solanką szynkę w kilku miejscach. Wkładamy do pojemnika z solanką i wstawiamy do lodówki na 5 dni. W trakcie peklowania sprawdzamy wygląd i zapach solanki. Jeśli będzie mętna wyjmujemy mięso, myjemy wodą i robimy nową solankę.
Wyjmujemy mięso wkładamy
do siatki wędzarniczej i wieszamy w chłodnym przewiewnym miejscu na kilka
godzin.
Wędzenie
Zakładamy osuszacz w wędzarni, ustawiamy temperaturę 40 stopni C na około 1
godzinkę.
Wyjmujemy osuszacz w jego miejsce umieszczamy generator dymu.
Temperaturę podnosimy do 55 stopni C na około 3,5 godziny do uzyskania jasnobrązowej barwy.
Temperaturę podnosimy do 55 stopni C na około 3,5 godziny do uzyskania jasnobrązowej barwy.
Parzenie
Do garnka
wlewamy wodę dodajemy przyprawy ziele angielskie, liście laurowe pieprz czarny,
czosnek gotujemy do osiągnięcia temperatury 90
6 komentarzy:
jaka to wołowina kwiatowa?
Jaki generator dymu? O czym ty piszesz wigilię? Myślałam że tu chodzi o naturalne wędzenie. A naturalne wędzenie odbywa się w naturalny sposób drewnem, ogniem i dymem a nie jakimś sztucznym generatorem.
Felipe - rób jak uważasz... męcz się i pilnuj drewienka , temperatury i wątroby... Ja wolę generatorem naturalnie z zadaną temperaturą.... idę o zakład, że nie rozpoznałbyś różnicy.
Ja próbowałem i nie zgadłem a podniebienie mnie w błąd wprowadziło.
A ty z marsa spades ze niewisz co to generator dymu...
nie jasno jest napisane parzenie szynki. Szynkę władamy do zimnej wody i wyciagamy po osiagnieciu 90* wody, czy gotujemy do osiagniecia 90* wewnatrz szynki? Prosze to sprecyzowac bo jest bardzo niedokladnie.
Próbuje po raz drugi Twoj przepis, wychodzi smacznie jednak ja dodaje jeszcze lyzke płatków chilli i wędzenie na klasycznej wędzarni i wychodzi bardzo fajne polecam dla smakoszy finish na podniebieniu w postaci smaku papryczki chilli cos pięknego. Pozdrawiam i Dzięki za przepis 👍
Prześlij komentarz