Pyszna szynka wołowa wędzona

Dziś tłusty czwartek mam dla Was, przepis na pyszną szynkę wołową zamiast przepisu na pączki. Szynka w smaku przepyszna, zdrowa dietetyczna. Palce lizać:) Koniecznie wypróbujcie przepis :) Powodzenia :) 

składniki   

·                     1,5 kg wołowiny krzyżowo- kwiatowej
Peklowanie  

·                     56g peklosoli/ 1 kg mięsa 
·                     2 szt ząbków czosnku
·                     1/4 łyżeczki  ziela angielskiego  
·                     1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
·                     1/2 łyżeczki suszonego cząbru
·                     3 litry wody

Wykonanie
 Szynkę przycinamy formułując kuleczkę dokładnie myjemy, odciskamy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Do pojemnika  wlewamy wodę dodajemy peklosól, czosnek, ziele angielskie, pieprz, cząber mieszamy do rozpuszczenia. Za pomocą strzykawki z igłą nastrzykujemy solanką szynkę w kilku miejscach. Wkładamy do pojemnika z solanką i wstawiamy do lodówki na 5 dni. W trakcie peklowania sprawdzamy wygląd i zapach solanki. Jeśli będzie mętna wyjmujemy mięso, myjemy wodą i robimy nową solankę.
Wyjmujemy mięso wkładamy do siatki wędzarniczej i wieszamy w chłodnym przewiewnym miejscu na kilka godzin.
Wędzenie

Zakładamy osuszacz w wędzarni, ustawiamy temperaturę 40 stopni C na około 1 godzinkę.
Wyjmujemy osuszacz w jego miejsce umieszczamy generator dymu.
Temperaturę podnosimy do 55 stopni C na około 3,5 godziny do uzyskania jasnobrązowej barwy.
 
Parzenie
Do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy ziele angielskie, liście laurowe pieprz czarny, czosnek gotujemy do osiągnięcia temperatury 90 

6 komentarzy:

Anonimowy pisze...

jaka to wołowina kwiatowa?

Felipe pisze...

Jaki generator dymu? O czym ty piszesz wigilię? Myślałam że tu chodzi o naturalne wędzenie. A naturalne wędzenie odbywa się w naturalny sposób drewnem, ogniem i dymem a nie jakimś sztucznym generatorem.

p pisze...

Felipe - rób jak uważasz... męcz się i pilnuj drewienka , temperatury i wątroby... Ja wolę generatorem naturalnie z zadaną temperaturą.... idę o zakład, że nie rozpoznałbyś różnicy.
Ja próbowałem i nie zgadłem a podniebienie mnie w błąd wprowadziło.

BUBA pisze...

A ty z marsa spades ze niewisz co to generator dymu...

Anonimowy pisze...

nie jasno jest napisane parzenie szynki. Szynkę władamy do zimnej wody i wyciagamy po osiagnieciu 90* wody, czy gotujemy do osiagniecia 90* wewnatrz szynki? Prosze to sprecyzowac bo jest bardzo niedokladnie.

Anonimowy pisze...

Próbuje po raz drugi Twoj przepis, wychodzi smacznie jednak ja dodaje jeszcze lyzke płatków chilli i wędzenie na klasycznej wędzarni i wychodzi bardzo fajne polecam dla smakoszy finish na podniebieniu w postaci smaku papryczki chilli cos pięknego. Pozdrawiam i Dzięki za przepis 👍