Babka drożdżowa Pawła Małeckiego.
- Na wielkanocnym stole królowa jest jedna, babka drożdżowa. Przepis na pyszną babkę drożdżową.zdradził mistrz cukiernictwa Pawła Małeckiego na warsztatach wielkanocnych organizowanych przez kuchnię Lidla. Jedząc na warsztatach wiedziałam, ze będzie to jeden z ulubionych przepisów. Babka jest wyśmienita, bardzo delikatna, puszysta o cudownym aromacie cytrusów i wanilii. Robiłam z różnych przepisów babki drożdżowe, ten jest numer jeden na pewno będę z niego często korzystać. Dlatego zachęcam Was do skorzystania z tego przepisu.
- Składniki na 2 babki.
- 100 g drożdży
- 180 ml mleka
- około 750 g mąki Tota pszennej typu 420
- 120 g cukru
- 7 żółtek jaj
- 3 jajka
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 250 g masła
- otarta skórka z 1 sparzonej cytryny
- otarta skórka z 1/2 sparzonej pomarańczy
- 50g rodzynek królowej namoczonych w letniej wodzie
- 50 g żurawiny namoczonych w letniej wodzie
- 50 g moreli suszonych posiekanych w kostkę
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- Ze wyżej wymienionych składników odmierzam
- 150g mąki
- 100g masła
- 100ml mleka
- Wykonanie
2.Mleko w rondelku podgrzewamy do uzyskania letniej temperatury.
3. Drożdże ucieramy w miseczce z 2 łyżkami cukru.
4.Następnie do rozpuszczonych drożdży dodajemy letnie mleko.
5. W mące robimy dołek i drożdże wraz z mlekiem wlewamy do środka.
6. Tak przygotowany rozczyn delikatnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
7. Masło delikatnie rozpuszczamy w rondelku (nie gotujemy). Rondelek z masłem odstawiamy na bok.
8/ Żółtka i jaja ubijamy z resztą cukru i cukrem wanilinowym.
9. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z ubitymi żółtkami i jajami oraz szczyptą soli.
10. Delikatnie zagniatamy ciasto.
11 Ciasto parzone. W rondelku podgrzewam masło z mlekiem, gdy masło się rozpuści dosypuję mąkę i energicznie mieszam, aż ciasto będzie gładkie.
12. Ciasto odstawiam do przestudzenia.
13 Do ciasta drożdżowego dodaje ciasto parzone delikatnie wyrabiamy
14 .Do ciasta dodajemy roztopione masło i w dalszym ciągu wyrabiamy.
15. Do wyrobionego ciasta wrzucamy namoczone wcześniej rodzynki, pokrojone w kostkę suszone morele, r oraz otarte skórki z pomarańczy i cytryny.16. Całość wyrabiamy do uzyskania luźnej konsystencji, do momentu, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk.
17. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
18. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do dużej formy do baby wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
19. Ciasto w formie odstawiamy mniej więcej na 15-20 minut do wyrośnięcia.
20. Następnie formę wkładamy do nagrzanego do 180°C (termoobieg) piekarnika na dolną półkę i pieczemy około 45-55 minut.
21.Gorącą babkę wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia.
22. Babkę posypujemy cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz