Mini kiełbaski wędzone w żurku wielkanocnym
Wielkanoc to najważniejsze święta w tradycji chrześcijańskiej. O ich niezwykłości w dużej mierze decyduje polska gościnność i zamiłowanie do biesiadowania.Tradycyjnie na stołach pojawią się baby, mazurki, jajka na wiele sposobów, pasztety, mięsa pieczone, szynki i kiełbasy na wiele sposobów.
Dziś chciałam się podzielić recepturą na mini kiełbaski wędzone do żurku wielkanocnego. Inspiracją do powstania przepis była rozmowa, ze znanym szefem kuchni Krzysztofem Gawikiem.
Mini kiełbaski smakują obłędnie wyglądają pięknie. Możemy je wykorzystać do barszczu, żurku wielkanocnego, jako jeden ze składników sałatki lub jako przekąska.
Jedynie co nas ogranicza to nasza wyobraźnia do tworzenia nowych smaków, komponowania wyśmienitych przepisów.
Dziś chciałam się podzielić recepturą na mini kiełbaski wędzone do żurku wielkanocnego. Inspiracją do powstania przepis była rozmowa, ze znanym szefem kuchni Krzysztofem Gawikiem.
Mini kiełbaski smakują obłędnie wyglądają pięknie. Możemy je wykorzystać do barszczu, żurku wielkanocnego, jako jeden ze składników sałatki lub jako przekąska.
Składniki
Mięso
- · 1kg łopatki
- · 70dkg podgardle
Przyprawy
- · 32g soli peklowej
- · 3g czarnego pieprzu
- · 2g świeżego czosnku
- ·
1g
majeranku
Żurek z mini kiełbaskami wędzonymi
- · 2szkl zakwasu
- · Mini kiełbaski wędzone
- · 1litr wywaru z włoszczyzny
- · 1 cebula
- · 1 ząbek czosnku
- · 3-4 suszone grzybki
- · chrzan
- · Sól, czarny pieprz , majeranek
- · Kilka plastrów boczku wędzonego
Wykonanie
Do miseczki
wsypujemy wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy.
Mięso z
łopatki pokroić na mniejsze kawałki wymieszać z 22g mieszanki przypraw Podgardle
pokroić na podobne kawałki, wymieszać z pozostała mieszanką przypraw. Mięso
wstawić do lodówki na dobę. Mięso z
łopatki mielimy na sitku nr 8mm, podgardle na 4mm, Do miski wkładamy zapeklowane
mięso wyrabiamy aż masa będzie kleista. W dłoń bierzemy niewielką kuleczkę
mięsa robimy mini kiełbaski.
Wędzenie
Kiełbaski
układamy na kratce w wędzarni, ustawiamy temperaturę na 55stopni C wędzimy
około 1,5 -2 godziny.
Żurek wielkanocny
Wykonanie
Żurek wielkanocny
Wykonanie
Grzyby
opłukać, zalać 1/2 szklanki zimnej wody pozostawić na kilka godzin. Odcedzić zostawiając wodę. Do garnka
wlewamy wywar z włoszczyzny, dodajemy mini kiełbaski wędzone, czosnek, zagotować.
Dodać wodę z grzybów i zakwas. Doprowadzić do wrzenia. Cebulę obrać, pokroić w
pióra zrumienić na rozgrzanym oleju
dodać do żurku. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Chipsy
Na kratce od piekarnika układamy plastry boczku, ustawiamy temperaturę na
190 stopni pieczemy do zarumienia.
Serwis na talerzu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz