Babka piaskowa.
Jednym z moich ulubionych ciast na Wielkanoc jest babka. Najbardziej lubię babki drożdżowe i piaskowe. Dziś mam dla Was przepis na pyszną, mięciutką, aromatyczną babkę piaskową, która rozpływa się w ustach. Szybko znika ze stołu,. proponuję zrobić z podwójnej porcji.
Składniki
- 30 dag mąki pszennej
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 4 jaja
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 15 dag masła
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżki octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- polewa czekoladowa Helio klik
Wykonanie
Masło utrzeć z jajkami cukrem pudrem i
waniliowym. Dwa rodzaje mąki przesiać z proszkiem do pieczenia
połączyć z masą jajeczną dodać olej i ocet wymieszać. Ciasto wylać do foremki i piec w temperaturze 180
stopni 50 minut. Wyjąć babeczkę z foremki ostudzić zrobić
dekoracje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz