Moja rodzina uwielbia serniki. Często dla
nich robię z różnych przepisów. Czasami wychodzą
przepyszne, rozpływające się w ustach, innym razem nie ma się czym
chwalić. Na święta wielkanocne przygotuję sernik z przepisu Pawła Małeckiego z
kuchni Lidla. Sernik wyszedł bardzo puszysty, aksamitny, zawsze się udaje. Polecam.
Ciasto kruche
- 200 g mąki
pszennej
- 50 g masła
- 50 g
margaryny Kasia
- 50 g cukru
pudru
- 1
opakowanie cukru wanilinowego
- 1 jajko
- pół
płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta
soli
·
1 kg tłustego twarogu Pilos (zmielonego
dwukrotnie)
·
125 g masła Pilos
·
250-270 g cukru
·
10 jaj, umytych
·
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
·
10 ml olejku waniliowego
·
Polewa czekoladowa Helio klik
Wykonanie
Do
przesianej mąki i cukru pudru dodać masło, margarynę i cukier wanilinowy.
Całość posiekać, dodać jajko, sól oraz proszek do pieczenia – wszystkie
składniki razem zagnieść. Nie trzeba ciasta schładzać. Ciasto rozwałkować na
grubość 7 mm (dodatek proszku do pieczenia sprawi, że ciasto trochę podrośnie i
będzie kruche). Rozwałkowane i uformowane ciasto (dopasowane do kształtu formy)
przekładamy do foremki, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do
180 stopni przez 10-14 minut na jasnozłoty kolor.
żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Białka odstawić
do lodówki na później. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać miękkie masło i
twaróg. Do masy przesiać 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i dodać aromat
waniliowy. Wymieszać. Białka jaj ubić na sztywną pianę, mieszać z masą serową
do momentu, aż wszystkie składniki połączą się. Formę (o średnicy 26 cm)
wysmarować roztopionym masłem i obsypać mąką . Na przygotowaną formę wylać masę
serową i piec około 50 minut w temperaturze 180°C. Sernik studzić przy uchylonym
piekarniku. Ciasto wykańczamy, robiąc dekoracje z polewy i skórki pomarańczowej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz