Sernik Pawła Małeckiego


  • Moja rodzina uwielbia serniki. Często dla nich robię z różnych przepisów. Czasami wychodzą przepyszne, rozpływające się w ustach, innym razem nie ma się czym chwalić. Na święta wielkanocne przygotuję sernik z przepisu Pawła Małeckiego z kuchni Lidla. Sernik wyszedł bardzo puszysty, aksamitny, zawsze się udaje. Polecam.
    Ciasto kruche
    • 200 g mąki pszennej
    • 50 g masła
    • 50 g margaryny Kasia
    • 50 g cukru pudru
    • 1 opakowanie cukru wanilinowego
    • 1 jajko
    • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 
    • szczypta soli
        
    ·         1 kg tłustego twarogu Pilos (zmielonego dwukrotnie)
    ·         125 g masła Pilos
    ·         250-270 g cukru
    ·         10 jaj, umytych 
    ·         2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    ·         10 ml olejku waniliowego
    ·        Polewa czekoladowa Helio klik


         Wykonanie   
         Do przesianej mąki i cukru pudru dodać masło, margarynę i cukier wanilinowy. Całość posiekać, dodać jajko, sól oraz proszek do pieczenia – wszystkie składniki razem zagnieść. Nie trzeba ciasta schładzać. Ciasto rozwałkować na grubość 7 mm (dodatek proszku do pieczenia sprawi, że ciasto trochę podrośnie i będzie kruche). Rozwałkowane i uformowane ciasto (dopasowane do kształtu formy) przekładamy do foremki, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-14 minut na jasnozłoty kolor.
    żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Białka odstawić do lodówki na później. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać miękkie masło i twaróg. Do masy przesiać 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i dodać aromat waniliowy. Wymieszać. Białka jaj ubić na sztywną pianę, mieszać z masą serową do momentu, aż wszystkie składniki połączą się. Formę (o średnicy 26 cm) wysmarować roztopionym masłem i obsypać mąką . Na przygotowaną formę wylać masę serową i piec około 50 minut w temperaturze 180°C. Sernik studzić przy uchylonym piekarniku. Ciasto wykańczamy, robiąc dekoracje z polewy i skórki pomarańczowej 


Brak komentarzy: