Grasica cielęca podana na sałatce ze szczawiu z winegretem cytrusowym
Składniki
- ½ kg grasicy cielęcej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- Pęczek szczawiu
- 5 jajek
- 1 litr mleka
- 30dkg kaszanki
- 10 plastrów boczku wędzonego
- Słonecznik
- Grzanki
- Skórka i sok z cytryny
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka mieszanki suszonych pomidorów, czosnku i bazylii
- sól i pieprz do smaku
- Ocet
Wykonanie
Smażona grasica
Oczyszczoną
grasicę włożyć do mleka na 24 godzin. Po
tym czasie, grasicę wyjmujemy Po
odsączeniu grasicę parzymy, na koniec
zdejmujemy zewnętrzną błonę, studzimy. Pokrojoną na mniejsze kawałki
grasicę smażymy na oleju rzepakowym
i maśle z dodatkiem tymianku, czosnku i cytryny. Pod koniec dodajemy porto Na sam
koniec dodajmy słonecznik. Doprawiamy do
smaku pieprzem i solą
Chipsy
Na kratce od piekarnika układamy plastry boczku, ustawiamy temperaturę na
190 stopni pieczemy do zarumienia.
Smażona kaszanka
Na rozgrzanej patelni smażymy kaszankę
Jajko w koszulce
Jajko wbijamy do małej miseczki. W garnku
gotujemy litr wody. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, by delikatnie bulgotała.
Do wody dodajemy ocet (około 2 łyżek) Następnie wodę mieszamy w taki sposób, by
na środku utworzył się wir. Cały czas mieszając, w środek wiru wlewamy jajko z
miseczki. Przestajemy mieszać i gotujemy jajko 3 minuty. Po tym czasie
wyciągamy jajko łyżką i osączamy na papierowym ręczniku.
Dressing owocowy
Do pojemnika wlewamy sok z cytryny, olej, miód dodajemy skórkę cytrynową,
mieszankę suszonych pomidorów, czosnku i bazylii doprawiamy do smaku sola i
pieprzem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz