Roladki z górki cielęcej z grzybami leśnymi podane na puree selerowo-jabłkowym z chrzanem z sosem pieczeniowym z karmelizowanym jabłkami z olejem rzepakowym
Przepisów na blogu z cielęciny jest mało postaram się w najbliższym czasie przygotować kilka dań, które zachwycą nasze podniebienia. Dziś przygotowałam roladki z górki cielęcej z grzybami
leśnymi podane na puree selerowo-jabłkowym z chrzanem z sosem pieczeniowym z
karmelizowanym jabłkami z olejem rzepakowym, które możecie podać na obiad, kolację, przyjęcia i wiele innych okazji. Danie grzechu warte. „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest bardzo zdrowy dla organizmu.
Składniki
- 1kg górki cielęcej
- 3 szt marchewki
- 1 szt pietruszka
- 1 szt seler
- 5 szt cebuli szalotki
- 100ml wino białe wytrawne
- ½ kg grzybów leśnych
puree selerowo-jabłkowe z chrzanem
- 1 seler
- 6 szt jabłka
- Świeży chrzan lub ze słoika
- gałka musztatałowa
- pieprz
- sól
- mleko
- sok z cytryny
- natka pietruszki
- masło
Karmelizowane jabłka
·
2 jabłka grójeckie
·
2 łyżki miodu
·
sok z 1/2 limonki
·
kardamon do smaku
·
imbir do smaku
Dodatkowo
- olej rzepakowy
- rukola
Wykonanie
Roladki z górki cielęcej
Mięso
oddzielamy od kości myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem lekko
rozbijamy. Posypujemy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojone
grzyby leśne, z natką pietruszki, cebulą. Doprawiamy do smaku. Na desce
układamy rozkładamy folię spożywczą, układamy plastry mięsa, farsz z grzybów
leśnych. Roladę dokładnie zwijamy zawijamy w folię i
gotujemy na parze. Około 30-40 minut
Sos
pieczeniowy:
Na
rozgrzanej patelni na oleju i maśle
smażymy pokrojone warzywa: cebula, marchewka, seler, pietruszka. Po około 5
minutach dodajemy wino dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku Miksujemy blenderem na jednolitą masę.
Roladki wkładamy do sosu chwilę gotujemy.
Puree z selera
Do garna wkładamy obrane pokrojone selery, które zalewamy mlekiem i dodajemy kilka kropel cytryny (aby
zachowały ładny kolor). Gotujemy do miękkości
i przekładamy do miski, dodajmy obrane jabłka, masło, gałkę muszkatołową, chrzan, pieprz biały, sól i dokładnie
miksujemy blenderem . Możemy dodać odrobinę śmietanę
jeśli będzie za gęste.Doprawiamy do smaku
Karmelizowane
jabłka:
Na patelnię grillową wkładamy dwie łyżki masła, dodajemy krążki jabłek, chwilę grillujmy, dodajemy 3 łyżki miodu i sok z limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz