Miodownik orzechowy
Miodownik uwielbia moja rodzina i znajomi często gości na naszym stole. W ramach podziękowania przygotowałam dla znajomego ciasto zwane miodownik orzechów Połączenie wielu składników czyni ciasto wyjątkowym, które zadowoli każde podniebienie. Ciasto może poleżeć kilka dni w lodówce, dla niespodziewanych gości zawsze czeka.
składniki
ciasto
wykonanie
ciasto
1.Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę,dodajemy sodę i cukier mieszamy.
2, Do suchych składników dodajemy masło miód i jajka zagniatamy ciasto.
3.Ciasto dzielimy na dwie części, jedną pieczemy samą.
4. Na drugą wykładamy gorące usmażone orzechy.Pieczemy około 20-30 minut w 180 stopniach.
Przygotowanie orzechów
5. Do garnka wlewamy miód,dodajemy masło,wodę,cukier chwilę gotujemy dodajemy orzechy i smażymy około 7 minut
składanie ciasta
6. Upieczone ciasto studzimy nasączamy ponczem przekładamy masą kajmakową, przykrywamy drugim plackiem z orzechami
7. Ciasto dekorujemy polewą czekoladową posypujemy orzechami włoskimi
składniki
ciasto
- 1/2 kg mąki
- 3/4 szkl cukru
- 15 dag masła
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu prawdziwego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 30dag orzechów włoskich
- 10dag cukru
- 2 łyżki wody
- 2łyżki miodu
- 12 dag masła
- 2 masy kajmakowe
- 1 polewa czekoladowa
- 1/2 szkl ponczu
wykonanie
ciasto
1.Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę,dodajemy sodę i cukier mieszamy.
2, Do suchych składników dodajemy masło miód i jajka zagniatamy ciasto.
3.Ciasto dzielimy na dwie części, jedną pieczemy samą.
4. Na drugą wykładamy gorące usmażone orzechy.Pieczemy około 20-30 minut w 180 stopniach.
Przygotowanie orzechów
5. Do garnka wlewamy miód,dodajemy masło,wodę,cukier chwilę gotujemy dodajemy orzechy i smażymy około 7 minut
składanie ciasta
6. Upieczone ciasto studzimy nasączamy ponczem przekładamy masą kajmakową, przykrywamy drugim plackiem z orzechami
7. Ciasto dekorujemy polewą czekoladową posypujemy orzechami włoskimi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz