Ptysie z bitą śmietaną
Sezon na owoce w pełni. Granatowe jak niebo przed burzą jagody, porzeczki ukryte pod liśćmi to wymarzony dodatek do ptysi z bitą śmietaną. Ptysie możemy podać latem w formie deseru dla dzieci i dorosłych. Ptysie podajemy z kieliszkiem czerwonego słodkiego wina Monte Santi Original.Nie jestem zbytnio fanką wina, nie lubię wytrawnych i pół wytrawnych. Czasami sięgam po wina słodkie. Jednym z nich jest Monte Santi Original, które skradło moje serce. Jest pyszne, delikatne polecam Wam gorąco
Składniki
Wykonanie
W rondlu zagotować pół szklani wody z masłem. Do wrzątku wsypać mąkę,wymieszać by ciasto było gładkie. Odstawić do wystudzenia> Do ciasta wsypać proszek do pieczenia i mieszając wbijać po jajku. Wyrobić aż ciasto będzie lśniące.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą szprycy wyciskać małe porcje ciasta i kłaść na blachę w odstępach około 5 cm. Piec około 20 minut q temp 220 stopni
Kremówkę ubić na sztywno dodać śmietan fix z cukrem pudrem
Ptysie przekroić jedną napełnić kremówką za pomocą szprycy . posypać owocami, przykryć drugą częścią i posypać cukrem pudrem.
Składniki
- 3/4 szklanki mąki
- 6 dag masła
- 3 jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Na krem
- 1/2 litra kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan fix
- cukier puder
- jagody i porzeczki
Wykonanie
W rondlu zagotować pół szklani wody z masłem. Do wrzątku wsypać mąkę,wymieszać by ciasto było gładkie. Odstawić do wystudzenia> Do ciasta wsypać proszek do pieczenia i mieszając wbijać po jajku. Wyrobić aż ciasto będzie lśniące.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą szprycy wyciskać małe porcje ciasta i kłaść na blachę w odstępach około 5 cm. Piec około 20 minut q temp 220 stopni
Kremówkę ubić na sztywno dodać śmietan fix z cukrem pudrem
Ptysie przekroić jedną napełnić kremówką za pomocą szprycy . posypać owocami, przykryć drugą częścią i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz