Boczek wędzony podpiekany
Od dłuższego czasu eksperymentuje z domowymi wyrobami staram się unikać kupowania w sklepie. Przeważnie większość wędlin do tej pory parzyłam które są smaczne i dobre. Po parzeniu wędlina traci trochę smaku i aromatu. Stąd pomysł na wędzoną wędlinę podpiekaną. To był strzał w 10. Boczek zachował swój smak i aromat. Zapach wędzonki unosi się po całym domu.
Boczek
wędzony podpiekany
Składniki
Mieszanka
przypraw
- 15 g peklosmaczku Tradismak na 1 kg mięsa.
- 10g soli na 1kg mięsa
- Świeżo mielony czarny pieprz
- Majeranek
- Kilka ząbków czosnku
Dodatkowo
- zrębki bukowe
Wykonanie
Do miseczki
wsypujemy przyprawy dodajemy rozgniecione ząbki czosnku dokładnie mieszamy.
Tak
przygotowaną mieszanką przypraw nacieramy dokładnie boczek. Wkładamy do lodówki na 2 doby.
Osuszanie
Kawałki
boczku wieszamy na hakach w wędzarni. Zakładamy osuszacz w komorze wędzarni.
Mięso osuszamy około 2 godziny w temperaturze 30 stopni.
Wędzenie
Zakładamy
generator dymu w wędzarni, podnosimy temperaturę do 55 stopni wędzimy około 3 godziny
Podpiekanie
Wyłączamy
generator dymu, podnosimy temperaturę do
80 stopni. Pieczemy do uzyskania w środku 68-70 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz