Schab wędzony na zimno
Do tej pory robiłam wędliny wędzone na gorąco parzone lub podpiekane. Dziś zmieniłam sposób wędzenia na zimny którym jestem bardzo zachwycona.
Mięso wędzone na zimno jest przepyszne, aromatyczne.
Mięso wędzone na zimno jest przepyszne, aromatyczne.
Składniki
- 5 kg schabu wieprzowego bez kości
Mieszanka przypraw
- 300g peklosmaczku Tradismak
- 50 g kolendry
- 70g pieprzu kolorowego
- 5 liści laurowych
- 20g majeranku
- 5 szt ząbków czosnku
- 20 ziela angielskiego
Dodatkowo
- Siatka wędzarnicza
- Zrębki bukowe
Wykonanie
Schab podzielić na
trzy kawałki. Mięso umyć osuszyć.
Przygotowanie mieszanki przypraw
Wszystkie składniki mieszanki przypraw dokładnie
wymieszać Schab nacieramy mieszanką
przypraw. Schab wkładamy do lodówki na dwie doby. Mięso wkładamy do siatki wędzarniczej, wieszamy na hakach w komorze wędzarni
Osuszanie
Zakładamy osuszacz w
komorze wędzarni następnie osuszamy mięso w temperaturze 30 stopni około 1
godzinę.
Wędzenie
Za pomocą rury
łączymy przystawkę do zimnego dymu z
komorą wędzarni. Ustawiamy temperaturę 25 stopni. W pierwszym dniu wędzimy
około 8 godzin. Schab pozostawiamy w
komorze wędzarni na noc. W drugim dniu
wędzimy około 5 godzin. Podobnie wędzimy przez kolejne dwa dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz