Szynka wędzona podpiekana
Każdego dnia przekonowujemy jak bardzo wpływa na nasze zdrowie zdrowe odżywiane. W sklepach większość wędlin zawiera konserwanty które są szkodliwe. Przygotowanie w dmou własnej wędliny pozbawionej chemii to nic trudnego. Dziś przygotowałam szynkę wędzoną popiekaną. Proces parzenia zamieniłam na podpiekanie chcąc zachować aromat i smak. Myślę ze to był świetny pomysł. Polecam gorąco :) Szynka wyszła pyszna, aromatyczna ze "palce lizać"
Szynka
wędzona podpiekana
Składniki
- 5kg szynki wieprzowej bez skóry
Mieszanka
przypraw do peklowania
- 450g peklosmaczku Tradismak
- 20 g cukru brązowego
- 8 g pieprz czarnego
- 20g kolendry
- 20 g rozmarynu
- 20g majeranku
- 10 g lubczyku
- Kilka liści laurowych
- ½ łyżeczki ziela angielskiego
- Główka czosnku
Dodatkowo
Wykonanie
Do garnka
wlewamy około 2,5 litra zimnej wody dodajemy peklosmaczek
Przygotowanie
mieszanki przypraw
Wszystkie
składniki mieszanki peklującej wkładamy
do garnka zalewamy 500 wodą Od zagotowania gotujemy kilka minut. Wywar z
przyprawami dodajemy do solanki dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną solanką nastrzykujemy „kuleczki” z szynki w kilku miejscach Mięso układamy w pojemniku do
peklowania, zalewamy solanką. Ostawiamy w chłodne miejsce na 5 dni. Szynkę osuszamy ręcznikiem papierowym,
wkładamy do siatki wędzarniczej. Tak
przygotowaną szynkę wieszamy na hakach w
komorze wędzarni
Osuszanie
Zakładamy
osuszacz wędzarni w komorze wędzarni, Mięso osuszamy około 1-2godziny w
temperaturze 40 stopni do czasu aż mięso nie będzie się lepić do ręki.
Wędzenie
Zakładamy
generator dymu podnosimy temperaturę do 55 stopni wędzimy około 4 godziny do uzyskania
jasnobrązowego koloru wędzonek.
Podpiekanie
Wyłączamy
generator dymu, podnosimy temperaturę do 90 stopni. Podpiekamy do uzyskania w
środku szynki 70 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz