Grillowana cukinia
Latem częściej sięgamy po owoce i warzywa sezonowe. Cukinia jest jednym z moim ulubionych warzyw przygotowuję na wiele sposobów. Sezon na grillowane potrawy trwa w pełni. Zapraszam na grillowaną cukinię nadziewaną pysznym aromatycznym farszem.
Składniki
sos czosnkowy
Cukinie umyć, przekroić na pół wydrążyć środek posypać przyprawą prowansalską.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy wędzony olej rzepakowy na którym dusimy pokrojone, kabanosy, cebulkę czerwoną Pod koniec smażenia dodajemy kaszę jaglaną, mieszamy chwilę smażymy. Farszem napełniamy połówki cukinii. posypujemy startym serem Cukinię grillujemy do miękości na grillu.
sos czosnkowy
Obierz ząbki czosnku, posiekaj rozetrzyj z jogurtem i oliwą.Cebulkę obierz zetrzyj na tarce wymieszaj z sokiem z cytryny dodaj do sosu.Dopraw do smaku solą i pieprzem,
Składniki
- 2 cukinie
- 1szkl ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 cebula czerwona
- pomidorki koktajlowe
- przyprawa prowansalska Tradismak
- kabanosy
- ser tarty
- sól
- pieprz czarny
sos czosnkowy
- 2/3szkl jogurtu
- 2 łyżki oliwy
- 5 ząbków czosnku
- 1 mała cebulka
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
- pieprz, sól do smaku
Cukinie umyć, przekroić na pół wydrążyć środek posypać przyprawą prowansalską.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy wędzony olej rzepakowy na którym dusimy pokrojone, kabanosy, cebulkę czerwoną Pod koniec smażenia dodajemy kaszę jaglaną, mieszamy chwilę smażymy. Farszem napełniamy połówki cukinii. posypujemy startym serem Cukinię grillujemy do miękości na grillu.
sos czosnkowy
Obierz ząbki czosnku, posiekaj rozetrzyj z jogurtem i oliwą.Cebulkę obierz zetrzyj na tarce wymieszaj z sokiem z cytryny dodaj do sosu.Dopraw do smaku solą i pieprzem,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz