Pstrąg wędzony z wędzarni
Pstrąg
wędzony na ciepło
Składniki
- 2 pstrągi
Solanka
- 2 litry wody
- 100g soli
- 4 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki pieprzu kolorowego
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
Wykonanie
Pstrągi
dokładnie patroszymy oczyszczamy pozbywamy się łusek, wycinamy skrzela odcinamy
głowę lub usuwamy oczy.
Przygotowanie
solanki
Do
pojemnika wlewamy 2 litry zimnej wody dodajemy przyprawy: sól, pieprz kolorowy,
czosnek liście laurowe, ziele angielskie mieszamy do rozpuszczenia. Ryby
wkładamy do solanki na 18-24 godziny wkładamy do lodówki. Wyjmujemy pstrągi z
solanki, płuczemy w wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym.
Wędzenie
Zakładamy osuszacz, ustawiamy temperaturę
45stopni. Osuszamy przez około 2 godziny.. Włączamy generator dymu podnosimy
temperaturę na 55 stopni przez około 4 godziny. Następnie podnosimy temperaturę
90 stopni i wędzimy około 20 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz