Wędzona śmietana
Wędzona śmietana doskonale będzie się komponować ze śledziem i świeżymi sałatami. Jej intensywny dymny aromat zaskakująco kontrastuje z jej naturalną świeżą kwasowością. Podobnie możemy przygotować wędzony jogurt
Wędzona śmietana
Składniki:
- 400 ml śmietany 18%
Przygotowanie
: Lód przesypujemy do pojemnika. Śmietanę wykładamy na płaską blaszkę.
Wkładamy do wędzarni Borniak blaszkę ze śmietaną.
Pojemnik z lodem musi znajdować się
poniżej śmietany. Włączamy tylko generator dymu i wędzimy nasz produkt przez
1h. Temperatura w wędzarni musi wynosić około 25-30 stopni. Naszą śmietanę mieszamy co 15 minut. Dla uzyskania mocniejszego efektu możemy przedłużyć czas wędzenia do 2h. Po skończonym wędzeniu śmietanę dokładnie mieszamy i przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz