Domowe kabanosy z papryką
Dlaczego wyroby domowe są lepsze od tych ze sklepu? Specjalnie nie muszę Was o tym przekonywać.... Tym razem do klasycznych kabanosów dodałam papryczkę chilli, która świetnie podkreśliła smak kabanosów. Jeśli chodzi o ilość najlepiej indywidualnie dopasować do własnego smaku.
Kabanosy z papryką
składniki
- · 2kg mięsa z szynki I
- · 1,5 kg mięsa z kurczaka zagrodowy
- · 2 kg mięsa z karkówki !
- · 1,5kg mięsa z golonki II
- · 1kg tłuszczyków wieprzowych
Przyprawy
- · 18g peklosoli /1 kg mięsa
- · 1 g świeżo mielonego pieprzu / 1kg mięsa
- · 2 g majeranku /1,5kg mięsa
- · 1,5 g cukru brązowego/1,5 kg mięsa
- · 0,2-0,8 g papryczki chili peperoncini na 1kg mięsa lub według własnego uznania
- · 1,5 g słodkiej mielonej papryki /1.5 kg mięsa
- · 2 g mielonej kolendry /1,5kg mięsa
- · 2g majeranku/1kg mięsa
- · 2g świeżego czosnku/1kg mięsa
- · ½ dużej gałki muszkatołowej na 5kg mięsa
- · jelita baranie ze sklepu
Wykonanie
Mięso kroimy na kawałki 3cm x 3cm.
Wieprzowina I
Delikatnie rozbijamy wieprzowinę tłuczkiem do mięsa. Do miski wkładamy szynkę i karkówkę dodajemy przyprawy wkładamy do lodówki na jedną dobę Mięso mielimy na siatce 14mm
Wieprzowina II
Do miski wkładamy mięso dodajemy przyprawy :dokładnie mieszamy Golonkę wstawiamy jedną dobę do lodówki. Mięso mielimy na siatce 8mm
Do miski wkładamy tłuszczyki dodajemy przyprawy dokładnie mieszamy Mięso wstawiamy na jedną dobę do lodówki. Mięso mielimy na siatce 4mm.
Mięso kroimy na kawałki 3cm x 3cm.
Wieprzowina I
Delikatnie rozbijamy wieprzowinę tłuczkiem do mięsa. Do miski wkładamy szynkę i karkówkę dodajemy przyprawy wkładamy do lodówki na jedną dobę Mięso mielimy na siatce 14mm
Wieprzowina II
Do miski wkładamy mięso dodajemy przyprawy :dokładnie mieszamy Golonkę wstawiamy jedną dobę do lodówki. Mięso mielimy na siatce 8mm
Do miski wkładamy tłuszczyki dodajemy przyprawy dokładnie mieszamy Mięso wstawiamy na jedną dobę do lodówki. Mięso mielimy na siatce 4mm.
Udziec z indyka
Do miski wkładamy pokrojony mięso z kurczaka, dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy Mięso wstawiamy na jedną dobę do lodówki. Mięso mielimy na siatce 10mm
Wszystkie rodzaje mięsa dokładnie wyrabiamy aż masa będzie kleista. Przekładamy do nadziewarki napełniamy ściśle osłonki baranie. Wieszamy na drążku na 8 godzin w celu osadzenia.
Wędzenie w wędzarni tradycyjnej
Pierwszy dzień
60 stopni około 1godzinę
60 stopni około 1godzinę
Drugi dzień
60stopni około 1,5 godziny do uzyskania żądanego koloru
60stopni około 1,5 godziny do uzyskania żądanego koloru
Trzeci dzień
Suszenie w wędzarni 12 godzin. Dodatkowo kabanosy suszymy w chłodnym, przewiewnym miejscu 48 godzin. .
Suszenie w wędzarni 12 godzin. Dodatkowo kabanosy suszymy w chłodnym, przewiewnym miejscu 48 godzin. .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz