Piernik staropolski dojrzewający Lucyny Cwierczakiewiczowej
Piernik Staropolski dojrzewający.
Boże Narodzenie pachnie piernikiem, który
przygotowujemy na 5-6 tygodni przed świętami.
Na który warto czekać. Najbardziej popularny piernik Lucyny Cwierczakiewiczowej, którego smak jest niezapomniany, rozpływający się w ustach.
Na który warto czekać. Najbardziej popularny piernik Lucyny Cwierczakiewiczowej, którego smak jest niezapomniany, rozpływający się w ustach.
Składniki
·
500 g miodu naturalnego lipowego
· 1 szklanka cukru
·
150 g masła
·
100g smalcu
·
1 kg mąki pszennej
·
3 jajka
·
3 łyżeczki sody oczyszczonej
·
125 ml mleka
·
szczypta soli
·
2 torebki przyprawy korzennej do piernika
·
2 łyżki kakao (można pominąć w przepisie oryginalnym go brak osobiście bardzo lubię z kakao)
Dodatkowo
- powidła śliwkowe
- masa marcepanowa
- Polewa czekoladowa
- 300g gorzkiej czekolady
- 125g masła
- 2 łyżki śmietanki 36%
Wykonanie
W garnku miód, cukier, masło, smalec, przyprawę do piernika podgrzać stopniowo, doprowadzić do
wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru, Wystudzić.
Do miski wsypać mąkę, sól, sodę oczyszczoną
rozpuszczoną w mleku, jajka, schłodzoną masę
Ciasto wyrobić i przełożyć do
miski kamiennej, szklanej lub plastykowej
ze szczelną pokrywką odstawić w zimne miejsce (piwnica lub lodówka ) na
5-6 tygodni
Na kilka dni 5-7 dni przed świętami wyciągamy ciasto z lodówki
pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Ciasto na \ podziel na trzy części,
rozwałkowujemy na 0,5cm-1cm Wykładamy blachę
papierem do pieczenia, przekładamy placek. Wstawiamy do nagrzanego
piekarnika 170 stopni na około 15-20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Tak samo robimy z
dwoma pozostałymi blatami piernika.
Ostudzone placki przekładamy powidłami śliwkowymi lub
masą marcepanową. Piernik przykrywamy
papierem do pieczenia obciążamy książką.
Na dwa dni przed świętami piernik kroimy na 3 długie
pasy jednakowej szerokości, oblewamy polewą czekoladą robimy dekoracje według
uznania
Polewa czekoladowa
W garnku do gotowania mleka na wolnym
ogniu rozpuszczamy czekoladę. Zdejmujemy z ognia stopniowo dodajemy masło
mieszając do powstania połyskującej
masy, dodajmy śmietankę. mieszamy
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz