Keks świąteczny
Bożonarodzeniowe tradycje
Radosna atmosfera tych najpiękniejszych w roku świąt widoczna jest niemal we wszystkich zakątkach kuli ziemskiej. I chodź różne są zwyczaje, tradycyjne obrzędy i serwowane potrawy, miliony ludzi na całym świecie jedną miłość i duch Bożego Narodzenia. Dla wielu z nas święta to skrzypiący pod nogami śnieg, pachnąca lasem choinka, wigilijny karp, gdzie do świątecznego stołu zasiada się w parne letnie popołudnie, a wspólne kolędowanie zastępują uliczne tańce. W większości miejscach na świecie podaję się rybę i indyka. W Meksyku główną ozdobą jest świerk. Pod Nin znajduje się szopka z figurkami., Wieczerza Wigilijna rozpoczyna dokładnie o północy. Na stole pojawia się zupa rybna z mięsnymi knedlami, ryba w śmietanie z ziemniakami, indyk. Okres przedświąteczny w Szwecji zaczyna się 13.grudnia piecze się szafranowe bułeczki i pierniczki. Do tradycji też należy gotowanie szynki. Dzień przed Wigilią rodzina spotyka się, wszyscy jedzą chleb mieszany w sosie w którym gotowała się szynka. Do wigilii zasiada się wieczorem potrawy serwowane są w formie bufetu. Nie może zabraknąć szynki, kiełbasy, łososia,węgorza i domowego chleba z imbirem. Podaje się też soloną suszoną rybe z białym sosem,zapiekankę z ziemniaków i śledzia. Na deser ryż z bitą śmietaną. Po kolacji wszyscy tańczą i śpiewają kolędy. Tradycja węgierska jest zbliżona do naszej, pod białym obrusem układa się siano. Dodatkowo na wierzchu rozsypuje się soczewicę. Na stole królują ryby smażone, galarety i w zupie. Tradycyjnym daniem są gołąbki, zawijanie z makiem i orzechami. W pierwszy dzień na świątecznym stole pojawia się indyk nadziewany kasztanami i owocami. W Danii wigilię rozpoczyna tradycyjny deser ryżowy w jednym z pucharków ukryty jest migdał. Kto go znajdzie będzie miał szczęśliwy rok. Kolacja składa się z pieczeni wieprzowej, faszerowanej owocami, kaczki, gęsi lub indyka. Do mięs podaje się ziemniaki i żurawinę. W Niemczech uroczyście obchodzi się 1 dzień świąt, na stole pojawia się pieczona gęś, sałatka ziemniaczana, kiełbaski i żeberka. Ze słodkości tradycyjne pierniczki, wieńce czekoladowe, oraz strucle z makiem, serem i orzechami. Do tradycji należy kolęd. W Holandii nie obchodzi się wigilii w pierwszy dzień świat robi się foudue. Do smażonych na oleju kawałków mięsa podaje się ciepłe pieczywo,masło ziołowe, różne sosy. Tradycyjny deser chleb pieczony z masłem i bakaliami. W Wielkiej Brytanii również nie obchodzi się wigilii, zgodnie z tradycją rodzina gromadzi się na uroczystym obiedzie. Główne danie to indyk przybrany wianuszkiem kiełbasy i pudding z suszonych śliwek. We Włoszek do najpopularniejszych dań należy indyk, ravioli z mięsem,pieczona szynka z miodem i goździkami, panettone drożdżowa baba z bakaliami i przyprawami korzennymi. Na włoskim stole pojawia się soczewica, fasola, groch, kapusta, ryż na mleku, makarony z sosami.. W Hiszpanii opłatek zastępuje specjalny przysmak z chałwy-turron. Tradycyjnym daniem jest pieczona ryba. W Australii grudzień to środek lata, bardzo często obiad podaje się na plaży. Głównym daniem jest pieczony indyk z puddingiem . Później wszyscy delektują się ciastami i orzechami.
Nie wyobrażam sobie świąt bez ciast z mnóstwem bakalii. Kolejny przepis świąteczny pyszny, pachnący z cytrynowym lukrem keks Ciasto możemy przygotować kilka dni wcześniej . Z każdym dniem jest coraz lepszy.ciasto
- 150 g masła
- 300 g cukru
- 3 jajek
- żółtek
- 500g mąki
- 300 g owoców kandyzowanych
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delekta
- cukier waniliowy Delekta
- aromat pomarańczowy
- Orzechy włoskie do dekoracji
150g cukru pudru
- sok z jednej cytryny
- Wykonanie
- Żółtka i jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym rozpuszczanym masłem,, aromatem pomarańczowym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wyrabiamy pod koniec dodajemy owoce przez chwilę wyrabiamy.. Ciasto przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 160 stopni na około 75 minut
- Lukier cytrynowy
- Do przesianego cukru pudru stopniowo dodajemy sok z cytryny. Mieszamy do momenty uzyskania konsystencji lukru.
- Gdy keks przestygnie polewamy lukrem wierzch posypujemy orzechami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz