Świąteczna gotowana łopatka wieprzowa
Wieprzowina jest jednym z najczęściej wybieranych gatunków mięs przez Polaków. Możemy w domu przygotować pieczeń, wędlinę rozpływającą się w ustach pełną smaku i aromatu. Nasze podniebienia będą zachwycone jak nasi goście i rodzina.
Gotowana łopatka jest przepyszna, soczysta, Myślę, że nie wiele osób rozpozna, że jest gotowana. Z punktu ekonomicznego ubytek mięsa podczas gotowania jest dużo mniejszy od podczas pieczenia. Gotowana łopatka jest genialna w smaku,idealna na kanapki często przygotowuje w domu.
składniki
Gotowana łopatka jest przepyszna, soczysta, Myślę, że nie wiele osób rozpozna, że jest gotowana. Z punktu ekonomicznego ubytek mięsa podczas gotowania jest dużo mniejszy od podczas pieczenia. Gotowana łopatka jest genialna w smaku,idealna na kanapki często przygotowuje w domu.
składniki
- 2 kg łopatki bez kości
- 2 l. wody
- 2 łyżki przyprawy red spice klik lub uluiona własna mieszanka przypraw
- 1 ząbek czosnku
- 1 op żelatyny
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego lub według własnego smaku
- 1 łyżka tymianku
- dratwa
Wykonanie
Łopatkę nacieramy żelatyną wymieszaną z łyżką stołową soli i przyprawą red spice i łyżeczką pieprzu. Natarte mięso zawijamy i przewiązujemy.
Do gotującej wody o temperaturze około 90 stopni wkładamy mięso i parzymy na bardzo małym ogniu do osiągnięcia w środku mięśnia około 70 stopni około 2 godziny. Woda nie może się gotować!!!!!!
Wyjmujemy gorącą łopatkę obsypujemy przyprawą red spice , tymiankiem, majerankiem zawijamy w folię aluminiową. Po ostygnięciu mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Łopatkę nacieramy żelatyną wymieszaną z łyżką stołową soli i przyprawą red spice i łyżeczką pieprzu. Natarte mięso zawijamy i przewiązujemy.
Do gotującej wody o temperaturze około 90 stopni wkładamy mięso i parzymy na bardzo małym ogniu do osiągnięcia w środku mięśnia około 70 stopni około 2 godziny. Woda nie może się gotować!!!!!!
Wyjmujemy gorącą łopatkę obsypujemy przyprawą red spice , tymiankiem, majerankiem zawijamy w folię aluminiową. Po ostygnięciu mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz