Domowy schab wędzony
Uwielbiam robić wędzonki dla moich bliskich i znajomych. Uśmiech i zadowolenie na twarzy moich bliskich i znajomych jeszcze bardziej mnie motywuje. Za każdym razem coś zmieniam i tak mamy nowy przepis. Mięso najlepiej kupować w zaufanym sklepie i powinno być bardzo świeże. Pamiętacie o tym. Domowy schab wędzony jest pyszny, soczysty o cudownym aromacie.
składniki
Wykonanie
Mięso dokładnie myjemy,odciskamy z wody,osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy solankę, do garnka wlewamy wodę dodajemy peklosmaczek. W małej ilości wody gotujemy przyprawy przez chwilę,studzimy. Dodajemy do wody z peklosmaczkiem mieszamy do rozpuszczenia. Schab za pomocą strzykawki nastrzykujemy solanką w kilku miejscach. Do pozostałej solanki wkładamy schab na 4 dni. Garnek ze mięsem przechowujemy w lodówce Po wyjęciu mięso osuszamy przez kilka godzin na drążku w chłodnym miejscu.
Wędzenie
Schab wkładamy do komory wędzarni,
włączamy wentylator - około 2 godzin.
Ustawiamy temperaturę na 40 stopni -1 godzinkę.
55 stopni z włączonym genaratorem dymu-3,5 - 4 godziny
Parzenie
Do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, sól himalajska pieprz czarny ząbki czosnku. Wkładamy schab do gorącej wody o temperaturze około 80-85 stopni do osiągnięcia w środku temperatury 62 stopni. Garnek przestawiamy na najmniejszy palnik. Woda nie może się zagotować.
składniki
- 2 x 1,5 kg schabu wieprzowego
- 20 dag peklosmaczku .klik
- kilka ząbków czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- 10 ziarenek pieprzu czarnego
- około 2 litry wody
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego Premieur klik
- 1 łyżeczka soli himalajskiej Premieur klik
- kilka liści laurowych
- łyżeczka pieprzu czarnego
- kilka ząbków czosnku
Wykonanie
Mięso dokładnie myjemy,odciskamy z wody,osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy solankę, do garnka wlewamy wodę dodajemy peklosmaczek. W małej ilości wody gotujemy przyprawy przez chwilę,studzimy. Dodajemy do wody z peklosmaczkiem mieszamy do rozpuszczenia. Schab za pomocą strzykawki nastrzykujemy solanką w kilku miejscach. Do pozostałej solanki wkładamy schab na 4 dni. Garnek ze mięsem przechowujemy w lodówce Po wyjęciu mięso osuszamy przez kilka godzin na drążku w chłodnym miejscu.
Wędzenie
Schab wkładamy do komory wędzarni,
włączamy wentylator - około 2 godzin.
Ustawiamy temperaturę na 40 stopni -1 godzinkę.
55 stopni z włączonym genaratorem dymu-3,5 - 4 godziny
Parzenie
Do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, sól himalajska pieprz czarny ząbki czosnku. Wkładamy schab do gorącej wody o temperaturze około 80-85 stopni do osiągnięcia w środku temperatury 62 stopni. Garnek przestawiamy na najmniejszy palnik. Woda nie może się zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz