Walentynkowe pierogi z kapustą mięsem i grzybami.
Czasami tak bywa laptop odmawia posłuszeństwa, mam cichą nadzieję ze była to ostatnia wizyta.
Z opóźnieniem pojawia się przepis na pyszne walentynkowe pierogi z kapustą i grzybami.
Składniki
ciasto
wykonanie
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej miękkiej i lśniącej masy. Następnie rozwałkować i wykrawać krążki. Na środek każdego nałożyć farsz,złożyć na poł i dobrze skleić brzegi.
Kapustę ugotować i odcedzić wodę, następnie zemleć w maszynce na dużych oczkach. Łopatkę, podgardle ugotować do miękkości. Mięso ugotowane zemleć na drobniejszym sitku. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju rzepakowym. Wszystko połączyć i doprawić do smaku.
Gotowe pierogi wrzucać partiami do wrzącej osolonej wody. Mieszać łyżką by nie przywarły do dna. Przykryć i wolno gotować, gdy wypłyną gotować około 3 minuty. Odcedzić,
Z opóźnieniem pojawia się przepis na pyszne walentynkowe pierogi z kapustą i grzybami.
Składniki
ciasto
- 1/2 kg mąki
- 2 jajka
- 1/2 szkl letniej wody
- sól
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1/2 kg ugotowanej łopatki
- 20dag podgardle
- 1/2 kg mięsa z drobiu z rosołu.
- 1 cebulka
- olej rzepakowy
- sól, pieprz do smaku
wykonanie
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej miękkiej i lśniącej masy. Następnie rozwałkować i wykrawać krążki. Na środek każdego nałożyć farsz,złożyć na poł i dobrze skleić brzegi.
Kapustę ugotować i odcedzić wodę, następnie zemleć w maszynce na dużych oczkach. Łopatkę, podgardle ugotować do miękkości. Mięso ugotowane zemleć na drobniejszym sitku. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju rzepakowym. Wszystko połączyć i doprawić do smaku.
Gotowe pierogi wrzucać partiami do wrzącej osolonej wody. Mieszać łyżką by nie przywarły do dna. Przykryć i wolno gotować, gdy wypłyną gotować około 3 minuty. Odcedzić,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz